Η Ρωσία δίνει προβάδισμα για το πρώτο παγοθραυστικό κατηγορίας Lider εν μέσω μεγάλων αβεβαιοτήτων στο παγκόσμιο εμπόριο, τη ναυτιλία και τις δυνατότητες για τεράστιο εισόδημα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Αρκτικής.

Στις 23 Απριλίου, δημιουργήθηκε το βίντεο για την υπογραφή της σύμβασης από τον αγοραστή και τον κατασκευαστή μεταξύ του Μούρμανσκ και του Βλαντιβοστόκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μούρμανσκ είναι το αρχικό λιμάνι του ισχυρού στόλου της Ρωσίας με πυρηνικά παγοθραυστικά, ενώ το ναυπηγείο για την κατασκευή της πρώτης κατηγορίας Lider, Zvezda, βρίσκεται στο Bolshoi Kamen κοντά στο Βλαδιβοστόκ στην Άπω Ανατολή.

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, το παγοθραυστικό σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2027.

«Σήμερα, ένα σημαντικό βήμα έχει γίνει στην ιστορία του πυρηνικού στόλου παγοθραυστικών», δήλωσε ο Μουσταφά Κάσκα, διευθυντής της Atomflot στο Μούρμανσκ, σε μια προκαταρκτική δήλωση που δημοσιεύτηκε από τη Rosatom, την κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατηγορία Lider θα είναι ένα παγοθραυστικό που δεν έχει δει ακόμη ο κόσμος.

 

 

Εξοπλισμένο με δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες τύπου RITM-400, η ​​συνολική ισχύς θα είναι 120 MW που θα επιτρέψει στο παγοθραυστικό να συνθλίβει πάγο πάχους άνω των τεσσάρων μέτρων.

Το παγοθραυστικό Lider-class θα έχει μετατόπιση 55.000 τόνων, περίπου διπλάσιο από το βάρος των σημερινών παγοθραυστικών κατηγορίας Arktika όπως το «Yamal» και το «50 Let Pobedy».

Το Lider είναι 13,5 μέτρα μεγαλύτερο από τα παγοθραυστικά επόμενης γενιάς της κλάσης 22220 που βρίσκονται υπό δοκιμή και κατασκευή στο ναυπηγείο της Αγίας Πετρούπολης, με το πρώτο, το «Arktika» να παραδοθεί αργότερα ε ή το επόμενο έτος στη Rosatomflot.

Συντρίβοντας τον πάγο κατά μήκος του πιο δύσκολου τμήματος της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας, από τη θάλασσα του Λάπτεβ και ανατολικά, τα παγοθραυστικά τύπου Lider μπορούν να ανοίξουν μια πολύ ευρύτερη λωρίδα για πλοία μέσω του πάγου για μεγάλα σκάφη, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων δεξαμενόπλοιων που πλέουν ανατολικά από την περιοχή Yamal προς την περιοχή του Ειρηνικού.

Δύο ακόμη από του  γιγαντιαίου τύπου παγοθραυστικά προγραμματίζονται να παραδοθούν το 2030 και το 2032.

Πληροφορίες από russia-insider.com/

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης