Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα (17/6) την Ολλανδία για «αντιρωσική εκστρατεία», αφότου οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη ενός άνδρα που υποστήριξαν ότι ήταν ένας Ρώσος κατάσκοπος που προσπαθούσε να παρεισφρύσει με ψεύτικη ταύτοτητα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Οι ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν χθες ότι εμπόδισαν έναν Ρώσο κατάσκοπο να αποκτήσει πρόσβαση – παριστάνοντας τον εκπαιδευόμενο – στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το οποίο εδρεύει στην Χάγη και ερευνά μεταξύ άλλων εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ολλανδία επινόησε «πληροφορίες» για να προκαλέσει ένα σκάνδαλο και «να τρομάξει το κοινό με συζητήσεις για ύπουλες δολοπλοκίες» των Ρώσων.

Η Μόσχα κατηγορεί τακτικά τις δυτικές κυβερνήσεις για «ρωσοφοβία», την οποία η Ρωσία επικαλείται απαντώντας σε πολυάριθμες κατηγορίες για κατασκόπους που στοχεύουν ευρωπαϊκές οργανώσεις και ακαδημαϊκά ιδρύματα την τελευταία δεκαετία.

«Η αντιρωσική εκστρατεία κατασκοπείας που στήθηκε στη χώρα (την Ολλανδία), συνοδευόμενη από σκόπιμες “διαρροές” αμφιβόλου περιεχομένου, δεν προκαλεί τίποτε άλλο παρά ζημιά στις ήδη κακές διμερείς σχέσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΔΠΔ ανέφερε ότι είχε αποκαλύψει μια πολυετή επιχείρηση της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU να τοποθετήσει κρυφά έναν πράκτορα ως Βραζιλιάνο που είχε κάνει αίτηση για πρακτική άσκηση στο ΔΠΔ.

«Είναι σημαντικό ότι το περιστατικό συνέβη στις αρχές Απριλίου και οι ολλανδικές αρχές αποφάσισαν να το αναφέρουν μόλις τρεις μήνες αργότερα», ανέφερε η ρωσική ανακοίνωση.

Κατηγόρησε την Ολλανδία ότι έδωσε στη δημοσιότητα τις πληροφορίες για να προσπαθήσει να ενισχύσει την υποστήριξη της έρευνας του ΔΠΔ για κατηγορίες σχετικά με ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης