Η Ρωσία καλεί το Ιράν να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του που προβλέπονται από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του με φόντο τον Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος εκτιμά πως το Ιράν δείχνει την πρόθεσή του να εγκαταλείψει τη συμφωνία ανακοινώνοντας ότι θα αρχίσει να διοχετεύει ουράνιο σε αέρια μορφή σε εγκαταστάσεις εμπλουτισμού.

Το Ιράν άρχισε τη διοχέτευση αέριου ουρανίου στις συσκευές φυγοκέντρησης στις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του στο Φορντό, στο πλαίσιο της σταδιακής απόσυρσής του από τις δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις μεγάλες δυνάμεις που είχε συναφθεί το 2015 μετέδωσε σήμερα η δημόσια ιρανική τηλεόραση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαγορεύτηκε στο Ιράν η χρήση πυρηνικού υλικού στις εγκαταστάσεις του στο Φορντό

Με την έγχυση ουρανίου σε αέρια μορφή στις συσκευές φυγοκέντρησης οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Φορντό αλλάζουν καθεστώς και μετατρέπονται από ερευνητικό σταθμό σε ενεργό πυρηνικό σταθμό.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου κατά το τέλος της επίσκεψής του στην Κίνα, ο Μακρόν χαρακτήρισε «σοβαρή» την τελευταία κίνηση του Ιράν  λέγοντας πως για πρώτη φορά, το Ιράν αποφάσισε με ρητό και ωμό τρόπο να εγκαταλείψει το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (την πυρηνική συμφωνία του 2015), κάτι που είναι μια βαθιά αλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε σήμερα το Ιράν να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας που υπέγραψε το 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις, αλλά είπε πως η Μόσχα καταλαβαίνει γιατί η Τεχεράνη υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις της.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Μόσχα, ο Λαβρόφ είπε πως τα γεγονότα που εκτυλίσσονται γύρω από τη συμφωνία για τα πυρηνικά είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Επέρριψε την ευθύνη για την κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες αποσύρθηκαν από τη συμφωνία και επανέφεραν τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Με την παρουσία επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, το Ιράν άρχισε την έγχυση αερίου  στις συσκευές φυγοκέντρησης στο Φορντό

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, αρχιτέκτονας της συμφωνίας, επέρριψε στις ΗΠΑ την ευθύνη για την υπαναχώρηση του Ιράν από τις πυρηνικές δεσμεύσεις του λέγοντας πως στο Φορντό σύντομα θα επαναληφθεί πλήρως η εργασία εμπλουτισμού ουρανίου.

«Το τέταρτο βήμα του Ιράν για τον περιορισμό των δεσμεύσεών του βάσει της συμφωνίας ΚΟΣΔ με την έγχυση αερίου σε 1.044 συσκευές φυγοκέντρησης ξεκινά σήμερα. Χάρη στην πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, το Φορντό θα επανέλθει σύντομα σε πλήρη λειτουργία», έγραψε στο Twitter ο Ιρανός πρόεδρος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης