Όπως είναι γνωστό, οι πίθηκοι άνοιξαν το δρόμο για να φτάσουμε στο φεγγάρι, με την πρώτη προσπάθεια να γίνεται το 1948.

Ο πρώτος πίθηκος που πήγε στο Διάστημα ήταν ο «Άλμπερτ Β». Το 1948, μια μαϊμού ονόματι «Άλμπερτ» ντύθηκε αστροναύτης αλλά δυστυχώς πέθανε από ασφυξία πριν να φτάσει ο πύραυλος στα 100 χιλιόμετρα. Τον επόμενο χρόνο έστειλαν ξανά μια μαϊμού, τον «Άμπερτ Β», που έφτασε μέχρι τα 134 χιλιόμετρα. Και αυτός απεβίωσε όταν δεν λειτούργησε το αλεξίπτωτο κατά την επιστροφή. Η πρώτη μαϊμού που κατάφερε τελικά να επιστρέψει ζωντανή ήταν ο «Άλμπερτ Στ», το 1951. Πέθανε όμως δύο ώρες μετά την προσγείωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα, Ρώσοι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ζώα θα είναι το κλειδί για μια ανθρώπινη αποικία στον πλανήτη Άρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών εκπαιδεύουν τέσσερις μακάκους για να ταξιδέψουν στο διάστημα, και συγκεκριμένα στον κόκκινο πλανήτη – αλλά δεν είναι σαφές αν θα τους φέρουν πίσω.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει τη χρήση ενός joystick και την επίλυση παζλ που θα τους καθιστά ικανούς για μια αποστολή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1980 και διεξάγεται στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών στην Ρωσία.

Κάθε μέρα μια ομάδα, με επικεφαλής τον Inessa Κοζλόβσκαγια, εκπαιδεύει τους πιθήκους να ελέγχουν ένα joystick και να χτυπούν έναν στόχο.

Όταν ολοκληρωθεί η δοκιμασία τους με επιτυχία ανταμείβονται με μια γουλιά χυμό. Από τη στιγμή που έχουν εξοικειωθεί με αυτό το έργο οι μακάκοι θα εκπαιδευτούν για να λύσουν απλές μαθηματικές εργασίες και γρίφους. Στο τέλος της εκπαίδευσης τους, τα πλάσματα θα πρέπει να είναι σε θέση να ολοκληρώσουν ένα καθημερινό πρόγραμμα εργασιών.

Οι επιστήμονες ελπίζουν αυτό θα επιτευχθεί μέχρι το 2017. Όπως αναφέρει η Daily Mail, o Δρ Κοζλόβσκαγια είπε ότι ο κύριος στόχος είναι να διδάξουν τους πιθήκους να εκτελούν ένα συγκεκριμένο εύρος των καθηκόντων τους που θα είναι σε θέση να θυμηθούν.

«Αυτό που προσπαθούμε είναι να τους κάνουμε αρκετά έξυπνους για να μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε για να εξερευνήσουμε το διάστημα», τονίζει.

Η ομάδα επίσης έχει την ελπίδα ότι οι πίθηκοι θα είναι σε θέση να εκπαιδεύσουν και άλλους για την ενσωμάτωσή τους στην ομάδα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μακάκοι έχουν συνήθως μια διάρκεια ζωής περίπου 25 χρόνια και γι αυτό πιστεύουν πως «υπάρχει η ελπίδα ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να εκπαιδευτούν σωστά προκειμένου να επιβιώσουν στο ταξίδι των έξι μηνών προς τον πλανήτη Άρη».

Πληροφορίες από:Daily Mail, vesti.ru
Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης