Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανάμεσά τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), εξέφρασαν την Τετάρτη την υποστήριξή τους στον Αμερικανό δημοσιογράφο Γκλεν Γκρίνγουολντ, που έχει μετατραπεί τελευταία στον στόχο επανειλημμένων φραστικών επιθέσεων από μέρους του προέδρου της Βραζιλίας: ο Ζαΐχ Μπολσονάρου απείλησε πρόσφατα ότι μπορεί ακόμη και να τον στείλει στη φυλακή.

Ο Γκρίνγουολντ, δικηγόρος και δημοσιογράφος που απέκτησε τεράστια φήμη όταν συνέβαλε στις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις της NSA, ζει στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Έχει παντρευτεί με τον Νταβίντ Μιράντα, δημοσιογράφο και ομοσπονδιακό βουλευτή, κι έχουν υιοθετήσει δύο παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος βρίσκεται στο σταυρόνημα της κυβέρνησης του Μπολσονάρου, αφότου ο ερευνητικός ιστότοπος The Intercept Brasil, του οποίου ο Γκρίνγουολντ είναι συνιδρυτής, άρχισε μια σειρά αποκαλύψεων που εξέθεσαν τον υπουργό Δικαιοσύνης Σέρζου Μούρου.

Τον περασμένο μήνα, ο Γκρίνγουολντ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έγινε στόχος «γκροτέσκων» και «βδελυρών» απειλών.

Στην ανακοίνωση, που προσυπογράφουν 26 οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθεροτυπίας, η RSF καταδικάζει «το κύμα επιθέσεων και απειλών» σε βάρος του Γκρίνγουολντ και των άλλων μελών της ομάδας του βραζιλιάνικου Intercept.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελευθερία του Τύπου και της ενημέρωσης «είναι πυλώνες της δημοκρατίας, υπερβαίνουν τις πολιτικές διαφορές και πρέπει να προστατεύονται με κάθε κόστος», επισημαίνεται στο κείμενο.

Το βράδυ της Τρίτης χιλιάδες δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν στην Ένωση του βραζιλιάνικου Τύπου (ABI) για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Γκρίνγουολντ.

Το Σάββατο, ο Μπολσονάρου επεσήμανε πως ο Αμερικανός δημοσιογράφος δεν μπορεί να απελαθεί από τη χώρα, διότι όντας «ύπουλος» παντρεύτηκε και υιοθέτησε παιδιά, αλλά άφησε να εννοηθεί πως θα μπορούσε να οδηγηθεί «πίσω από τα σίδερα».

Με βάση μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μέσω της πλατφόρμας Telegram και τα οποία εξασφάλισε από ανώνυμη πηγή, ο ιστότοπος The Intercept Brasil άρχισε να δημοσιεύει στις αρχές Ιουνίου ρεπορτάζ που καταρρίπτουν κάθε ισχυρισμό περί αμεροληψίας στην έρευνα που οδήγησε στη φυλάκιση του κεντροαριστερού πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Οι αποκαλύψεις του ιστοτόπου έβαλαν σε θέση άμυνας τον Μούρου, ο οποίος, πριν αναλάβει τον Ιανουάριο υπουργός Δικαιοσύνης, ήταν ο δικαστής που προΐστατο της έρευνας «Πλύσιμο αυτοκινήτου εξπρές», για το κολοσσιαίο κύκλωμα διαφθοράς στη Βραζιλία που περιστρεφόταν γύρω από τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου, την Petrobras.

Κατά τις αποκαλύψεις του ιστοτόπου, ο τότε δικαστής Μούρου και οι εισαγγελείς που διενεργούσαν την έρευνα συνεννοούνταν μυστικά, επιδίδονταν «συστηματικά» σε διάφορα τεχνάσματα και επέδειξαν παντελή «έλλειψη ηθικής», συνωμοτώντας για να εμποδίσουν τον Λούλα να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του 2018. Ο ιστορικός ηγέτης της βραζιλιάνικης Αριστεράς, φαβορί στις δημοσκοπήσεις, πράγματι φυλακίστηκε και δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στην αναμέτρηση, που κέρδισε ο Μπολσονάρου.

Την περασμένη εβδομάδα οι βραζιλιάνικες Αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη τεσσάρων προσώπων στο Σαν Πάουλου που κατηγορούν για κυβερνοπειρατεία. Φέρονται να υπέκλεψαν δεδομένα από υπολογιστές και κινητά, συμπεριλαμβανομένων των μηνυμάτων που δημοσιεύθηκαν από τον ιστότοπο του Γκρίνγουολντ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης