Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα πως επτά ιρανοί αλιείς, οι οποίοι κρατούνταν από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας για περισσότερο από ένα χρόνο, επέστρεψαν στο Ιράν, εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ των δύο περιφερειακών αντιπάλων.

«Επτά ιρανοί αλιείς, που είχαν συλληφθεί από λιμενικούς της Σαουδικής Αραβίας πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, επέστρεψαν στην χώρα», ανέφερε η κρατική τηλεόραση, χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι σαφές το πού ή το πώς κρατούνταν οι ψαράδες. Οι σαουδαραβικές αρχές δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες για σχόλια και δεν έγινε κάποια αναφορά για την απελευθέρωση των αλιέων στα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχόλιο, πέρα από την επιβεβαίωση της αποφυλάκισης.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, ιρανικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν τις σαουδαραβικές λιμενικές αρχές ότι άνοιξαν πυρ ενάντια σε ιρανικά αλιευτικά σκάφη στον Κόλπο, σκοτώνοντας έναν ψαρά και συλλαμβάνοντας ακόμη τρεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ιρανικές αρχές κάλεσαν το Ριάντ να απελευθερώσει τους τρεις αλιείς, τους οποίους η Τεχεράνη τόνισε ότι κατείχαν νόμιμα έγγραφα και βγήκαν από την πορεία τους.

Το σαουδαραβικό υπουργείο Πληροφοριών είχε ανακοινώσει ότι το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας αναχαίτισε ένα σκάφος σε χωρικά ύδατα της Σαουδικής Αραβίας στις 16 Ιουνίου και πως συνέλαβε τρία μέλη των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, που επέβαιναν στη λέμβο.

Το Ριάντ είχε υποστηρίξει πως στην λέμβο βρέθηκαν εκρηκτικά και οι συλληφθέντες είχαν στόχο να εξαπολύσουν μια «τρομοκρατική ενέργεια» σε σαουδαραβικά χωρικά ύδατα. Το Ιράν διέψευσε την κατηγορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης