Η είδηση μοιάζει με κακόγουστο ανέκδοτο. Αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή: Σε μια από τις πλέον απροσδόκητες αποφάσεις του στην πρόσφατη ιστορία, ο ΟΗΕ αποδέχτηκε την εκλογή της Σαουδικής Αραβίας -μέσω μυστικής ψηφοφορίας- στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, για την κατάσταση των γυναικών.

Το γεγονός έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων παγκοσμίως, δεδομένου ότι πρόκειται για μια από τις πιο οπισθοδρομικές χώρες στον κόσμο, όπου η ανισότητα των δύο φύλων είναι χαώδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκλογή της Σαουδικής Αραβίας στην επιτροπή έγινε έπειτα από μυστική ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα, στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ, όμως δεν κατάφερε και να περάσει απαρατήρητη και έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιοι ψήφισαν υπέρ.

Από τις 54 χώρες-μέλη της επιτροπής, μόνον επτά δεν ψήφισαν υπέρ της Σαουδικής Αραβίας. Και σύμφωνα με τους υπολογισμούς, πέντε από τις 12 χώρες της Ε.Ε. που συμμετέχουν στο Συμβούλιο ψήφισαν υπέρ.

Η μη κυβερνητική οργάνωση UN Watch κάνει λόγο για μια «μαύρη μέρα για τα δικαιώματα των γυναικών και για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε το Reuters, άλλες 12 χώρες επίσης εκλέχτηκαν να συμμετέχουν στην Επιτροπή αυτή, για θητεία τεσσάρων χρόνων που λήγει το 2022: η Αλγερία, τα νησιά Κομόρος, Η Δημοκρατία του Κογκό, η Γκάνα, η Κένυα, το Ιράκ, η Νότια Κορέα, το Τουρκμενιστάν, το Εκουαδόρ, η Αϊτή και η Νικαράγουα.

Ποιες από αυτές τις χώρες ενέκριναν την απόφαση; Πέντε από αυτές ανήκουν στην Ε.Ε.

«Επιλέγοντας τη Σαουδική Αραβία να προστατεύει τις γυναίκες είναι σαν να βάζεις έναν πυρομανή επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Είναι ακατανόητο!» δήλωσε ο Hillel Neuer, επικεφαλής της UN Watch.

Για να προσθέσει: «Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία είναι υποχρεωμένες να έχουν έναν άνδρα προστάτη που θα παίρνει τις αποφάσεις για αυτές από την ημέρα που θα γεννηθούν ώσπου να πεθάνουν. Στη Σαουδική Αραβία απαγορεύεται στις γυναίκες να οδηγούν. Ακόμη στις γυναίκες δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν εκτός κι αν συνοδεύονται από κάποιο αρσενικό μέλος της οικογένειάς τους, ενώ είναι υποχρεωμένες να επιβιβάζονται από διαφορετικές πόρτες στα μέσα μεταφοράς».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης