Σχεδόν 290 μετανάστες που επέβαιναν σε πλεούμενα που διέτρεχαν κίνδυνο καθώς προσπαθούσαν να φθάσουν από τη Λιβύη στην Ευρώπη διέσωσε το πλοίο Sea-Watch 4 στη διάρκεια τριών επιχειρήσεων από την Παρασκευή ως χθες Σάββατο το μεσημέρι, ανακοίνωσε η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea-Watch.

Με τις τελευταίες, οι επιχειρήσεις διάσωσης που ολοκλήρωσε το σκάφος έφθασαν τις πέντε. Το Sea-Watch 4 μεταφέρει πλέον κάπου 400 διασωθέντες και η ΜΚΟ ζήτησε από την Ιταλία και τη Μάλτα ασφαλές λιμάνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα οι ιταλικές αρχές επέτρεψαν στο πλοίο Ocean Viking της SOS Méditerranée, το οποίο διέσωσε και μεταφέρει 236 ανθρώπους, να ελλιμενιστεί στην Αουγκούστα, στη Σικελία, ανακοίνωσε η ΜΚΟ χθες. Πολλοί από τους διασωθέντες είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, πρόσθεσε η Μεσόγειος SOS. Το σκάφος της αναμενόταν να φθάσει στο σικελικό λιμάνι χθες βράδυ. Οι δύο οργανώσεις επέκριναν τη λιβυκή ακτοφυλακή και την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι επιτρέπουν να οδηγούνται μετανάστες πίσω σε καταυλισμούς στη Λιβύη. Η Μεσόγειος SOS προτείνει να ιδρυθεί νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας και διάσωσης.

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες προσπαθούν να φθάσουν στις χώρες της ΕΕ, συχνά με μικρά πλεούμενα σε κακή κατάσταση, για να φύγουν από τη Λιβύη, όπου σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς υφίστανται κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πολλοί όμως δεν επιβιώνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής φέτος τουλάχιστον 490 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη θαλάσσια οδό της κεντρικής Μεσογείου, σύμφωνα με υπολογισμούς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης