Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε σήμερα: «Η Σερβία δεν αναγνωρίζει ούτε την επιτηρούμενη ούτε τη μη επιτηρούμενη ανεξαρτησία του Κοσόβου. Για μας δεν έχει καμία σημασία η διαδικασία άρσης της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας του Κοσόβου».

Ο κ. Ντάτσιτς υποστήριξε ότι όρος για την προσχώρηση της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βελτίωση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που καθιστούν αδύνατη την ομαλοποίηση της ζωής των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, είπε ότι «είναι ανοησία να λέγεται ότι για την είσοδο της Σερβίας στην Ε.Ε. πρέπει να γίνει αποδεκτή η ανεξαρτησία του Κοσόβου».

«Πώς μπορεί να είναι όρος η αποδοχή της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, όταν υπάρχουν χώρες της Ε.Ε. που δεν έχουν αποδεχθεί την ανεξαρτησία; Η όσον το δυνατόν μεγαλύτερη βελτίωση των σχέσεων και η άρση των προβλημάτων είναι ο όρος» υπογράμμισε.

«Η Σερβία είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο, να προσδιορίσει τα προβλήματα και να εργαστεί για την αντιμετώπισή τους» δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς στο περιθώριο σεμιναρίου, με θέμα την κοινωνική διάσταση της εμπορίας ανθρώπων στα Βαλκάνια, που διοργανώνεται στη Σερβική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, στο Βελιγράδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο ο διάλογος να συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο, να εξευρεθεί συμβιβαστική, αποδεκτή από τις δύο πλευρές λύση. Αναμένουμε το επόμενο διάστημα οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν. Το επίπεδο και ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχιστούν καθώς και το ποιος θα είναι παρών από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας είναι ζητήματα που θα συζητήσει ο πρόεδρος της Σερβίας στη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισε ότι πρόσφατα έλαβε επιστολή από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος τον συνεχάρη για την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων, και πρόσθεσε ότι στην πορεία της Σερβίας προς την Ε.Ε. δεν υπάρχει αίτημα να αναγνωρίσει η Σερβία την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

«Αυτές στην πραγματικότητα είναι επίσημες θέσεις της Ε.Ε. και όλα τα άλλα μπορούν να είναι μόνο επιθυμίες κάποιων. Εγώ, όταν επισκέφθηκα τις Βρυξέλλες, είπα τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε. Μπορούμε να συζητήσουμε, να επιτύχουμε συμβιβασμό, αλλά είναι γνωστό μέχρι πού μπορούμε να φθάσουμε και όλοι πρέπει να το αντιληφθούν» σημείωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης: Πλήρης ανεξαρτησία για το Κόσοβο, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012, 09:50

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης