Η Σερβία παρέδωσε στη Β. Μακεδονία τα πρώτα εμβόλια κατά του Covid-19

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2021, 16:05
Η Σερβία παρέδωσε στη Β. Μακεδονία τα πρώτα εμβόλια κατά του Covid-19

Η Σερβία παρέδωσε σήμερα 4.680 δόσεις εμβολίων της Pfizer στη Βόρεια Μακεδονία. Τις επόμενες ημέρες η Σερβία θα αποστείλει ακόμη 3.320 δόσεις του εν λόγω εμβολίου, ενώ συνολικά η Σερβία θα παραδώσει στη Βόρεια Μακεδονία 8.000 δόσεις εμβολίων.

Τα εμβόλια παρέδωσε προσωπικά στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε μία τελετή που έλαβε χώρα στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, στη συνοριακή διάβαση Ταμπάνοβτσε, υπό ισχυρή χιονόπτωση και δριμύ ψύχος.

Πρόκειται για τα πρώτα εμβόλια κατά του Covid-19 που προμηθεύεται η Βόρεια Μακεδονία, η οποία είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη στις οποίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη εμβολιασμοί του πληθυσμού κατά της νόσου.

«Η έλλειψη εμβολίων παγκοσμίως κατά του Covid-19 είναι ο βασικός λόγος που δεν έχουμε ακόμη εμβόλια στη χώρα. Είμαστε χαρούμενοι που ο σερβικός λαός εδώ και εβδομάδες έχει προμηθευτεί εμβόλια και τώρα μοιράζεται ένα μέρος αυτών με τον δικό μας λαό» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, εκφράζοντας παράλληλα τις ιδιαίτερες ευχαριστίες της χώρας του προς τη Σερβία για την παράδοση των εμβολίων αυτών.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σημείωσε ότι η Σερβία κινήθηκε έγκαιρα και κατάφερε να προμηθευτεί αρκετές ποσότητες εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ώστε σήμερα να είναι σε θέση να βοηθήσει «έναν φιλικό και αδελφικό της λαό».

«Είμαι λίγο πιο έμπειρος πολιτικός από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και γι' αυτό πιστεύω πρώτα στις δικές μου δυνάμεις και μετά στους άλλους. Για τον λόγο αυτό άρχισα ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, Απρίλιο να ψάχνω τρόπους για την προμήθεια εμβολίων» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Η Σερβία είχε προθυμοποιηθεί να δωρίσει τα εμβόλια αυτά στη Βόρεια Μακεδονία, ωστόσο η τελευταία ανέφερε ότι θα καταβάλει το τίμημα γι΄ αυτά.

Στη Σερβία, μία χώρα 8 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής περίπου 650.000 πολίτες της, γεγονός που την κατατάσσει στις χώρες με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη.

Η Βόρεια Μακεδονία ήλπιζε ότι θα μπορούσε να προμηθευτεί έγκαιρα εμβόλια, είτε απευθείας από φαρμακευτικές εταιρείες δυτικών χωρών είτε μέσω του μηχανισμού COVAX –του προγράμματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για εμβολιασμούς σε φτωχότερα έθνη– όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, τουλάχιστον μέχρι στιγμής και για τον λόγο αυτό τα Σκόπια απευθύνθηκαν στην κινεζική Sinopharm με την οποία υπέγραψαν την περασμένη Δευτέρα συμφωνία για την προμήθεια 200.000 εμβολίων. Τα εμβόλια αυτά της Sinopharm αναμένεται να φτάσουν στη Βόρεια Μακεδονία εντός του Φεβρουαρίου.

Αμέσως μετά την παραλαβή σήμερα μίας δόσης εμβολίων από τη Σερβία, ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας, Βένκο Φίλιπτσε δήλωσε ότι αρχίζουν από την Τετάρτη οι εμβολιασμοί στη χώρα και οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που απασχολούνται σε νοσοκομεία αναφοράς.

Πέραν της Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία ξεκινούν την Τετάρτη οι εμβολιασμοί, άλλες δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο δεν έχουν προμηθευτεί ακόμη εμβόλια κατά του κορωνοϊού και δεν μπορούν να ξεκινήσουν εμβολιασμούς των πληθυσμών τους.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2021, 16:05