Χωρισμένο σε δύο στρατόπεδα είναι το Χόλυγουντ με τους εκπροσώπους της αμερικανικής showbiz να υποστηρίζουν τον προεκλογικό αγώνα του Δημοκρατικού, Μπάρακ Ομπάμα και του Ρεπουμπλικανού, Μιτ Ρόμνεϊ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ηθοποιοί, τραγουδιστές, σκηνοθέτες ακόμη και… πορνοστάρ συμπληρώνουν τη λίστα των διασήμων που υποστηρίζουν ένθερμα την προεκλογική εκστρατεία των δύο αντιπάλων, εν όψει των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.

Την ώρα που κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ομπάμα και Ρόμνεϊ, με αλλεπάλληλα συνέδρια και διάφορες συνεστιάσεις, οι εκπρόσωποι του Χόλυγουντ δίνουν μεγάλη έμφαση στις προεκλογικές εκστρατείες, προσπαθώντας να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα χρήματα από τους ψηφοφόρους για τα κόμματα που υποστηρίζουν.

Η λίστα των εκπροσώπων της showbiz που μετέχουν ενεργά στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών και υποστηρίζουν τον Μπαράκ Ομπάμα μόνο μικρή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς περιέχει τα ονόματα περισσότερων από 130 ηθοποιών, 13 κωμικών, οκτώ σκηνοθετών, ενός πορνοστάρ και πολλών άλλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μερικοί από τους ηθοποιούς που τον υποστηρίζουν είναι οι εξής:

 
       Jessica Alba                             David Arquette                            Alec Baldwin

 
       Antonio Banderas                  George Clooney                           Matt Damon

 
 Robert De Niro             Johnny Depp          Danny DeVito        Leonardo DiCaprio

 
 Michael Douglas            Robert Downey,Jr       Will Ferrell          Bridget Fonda

 
 Scarlett Johansson     Mila Kunis              Ashton Kutcher            Eva Longoria

Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα όλων των υποστηρικτών του Μπαράκ Ομπάμα.

Στον αντίποδα βρίσκονται εκείνοι που στηρίζουν τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, Μιτ Ρόμνεϊ, με τη λίστα να είναι σχεδόν… άδεια!

Ένθερμος υποστηρικτής του Ρεπουμπλικάνου, Μιτ Ρόμνεϊ, είναι ο βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός και σκηνοθέτης, Κλιντ Ίστγουντ…

Ο γνωστός ηθοποιός συμμετείχε σε εκδήλωση με σκοπό την χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Ρόμνεϊ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Σαν Βάλεϊ του Αϊντάχο και συγκέντρωσε περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ίστγουντ εξήγησε ότι υποστηρίζει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο επειδή «η χώρα χρειάζεται μια ενίσχυση».

Η παρουσία του Ίστγουντ στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών που πραγματοποιήθηκε στην Τάμπα, δίχασε. Με έναν αυτοσχέδιο μονόλογο για έναν «αόρατο Ομπάμα» σε μια άδεια καρέκλα, φάνηκε να ενθουσιάζει πολλούς στο ακροατήριο, όμως επικρίθηκε ευρέως από παρατηρητές απ’ όλο το πολιτικό φάσμα.

«Ο Κλιντ, ο ήρωάς μου, βγήκε αξιολύπητος και θλιβερός» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο θρυλικός κριτικός κινηματογράφου του Σικάγο Ρόμπερτ Έμπερτ. «Δεν χρειαζόταν να το κάνει αυτό στον εαυτό του».

Ο πρώην σύμβουλος του Ρόμνεϊ, ο Μάικ Μέρφι, έγραψε στο Twitter: «Σημείωση: οι ηθοποιοί χρειάζονται σενάριο».

Ο 82χρονος τιμημένος με Όσκαρ σκηνοθέτης και ηθοποιός, ανέβηκε στο βήμα με υπόκρουση το μουσικό θέμα του κλασικού γουέστερν του «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος».

Ο Ίστγουντ εκφώνησε εκ του προχείρου με ανέκφραστο πρόσωπο μια ομιλία δηκτική σε ορισμένα σημεία για τον Ομπάμα και σε άλλα υποστηρικτική για την υποψηφιότητα του Ρόμνεϊ, τον οποίο επαίνεσε για τις «ανεπίληπτες» επιχειρηματικές επιδόσεις του.

Όμως τις περισσότερες φορές ήταν ασυνάρτητος, περνούσε από το ένα θέμα στο άλλο, από την κατάσταση της οικονομίας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και στο αμερικανικό κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο.

Σε ένα σημείο ο Ίστγουντ είπε πως δεν πίστεψε «ποτέ ότι είναι καλή ιδέα οι δικηγόροι να γίνονται πρόεδροι», προφανώς αγνοώντας ότι ο Ρόμνεϊ έχει πτυχίο στα νομικά.

Σε μια από τις νηφάλιες στιγμές του, ο Ίστγουντ είπε στο πλήθος που τον επευφημούσε: «Όταν κάποιος δεν κάνει τη δουλειά, πρέπει να φεύγει».

Κατά περιόδους σταματούσε για να επιπλήξει την καρέκλα, λέγοντας «βούλωσέ το» σε ένα απόντα Ομπάμα.

Η φράση «αόρατος Ομπάμα» διαδόθηκε αμέσως στο Ίντερνετ και φωτογραφίες ανθρώπων με άδειες καρέκλες γέμισαν το Twitter. Στο λογαριασμό του ίδιου του Ομπάμα στο Twitter αναρτήθηκε μια φωτογραφία του Ομπάμα να κάθεται σε μια καρέκλα με την ετικέτα «Ο Πρόεδρος» και το σχόλιο «Αυτή η θέση είναι πιασμένη».

«Τι στο καλό είναι ΑΥΤΟ;» έγραψε στο Twitter ο ανώτερος σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα Ντέιβιντ Άξελροντ.

«Μια μεγάλη βραδιά για τον Μιτ Ρόμνεϊ μόλις εκτροχιάστηκε από τον Κλιντ Ίστγουντ. Ήταν άσχημο» έγραψε στο Twitter ο Τζο Σκάρμπορο, πρώην βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που είναι τώρα σχολιαστής στο MSNBC.

Μερικοί ωστόσο στο ακροατήριο έμειναν ενθουσιασμένοι.

Παρακολουθήστε το video

Ανάμεσα σε εκείνους που δηλώνουν φανερά την προτίμησή τους στον Μιτ Ρόμνεϊ, είναι οι ηθοποιοί Kelsey Grammer, Dean Cain και ο Jon Voight. (Πατήστε εδώ για να δείτε και άλλους υποστηρικτές του Ρόμνεϊ)

Το Συνέδριο των Δημοκρατικών χάρισε στον Ομπάμα σημαντικό προβάδισμα

Τα ποσοστά αποδοχής του Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται, την τελευταία εβδομάδα, να ανεβαίνουν έναντι του αντιπάλου του, Μιτ Ρόμνεϊ, σύμφωνα με  εταιρεία δημοσκοπήσεων, όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μετά τη λήξη του συνεδρίου των Δημοκρατικών, ο Ομπάμα διεκδικεί πλέον το 48 με 45 τοις εκατό, έναντι του 47 με 46 τοις εκατό που διεκδικούσε λίγες ημέρες πριν.

«Δεν θα προσποιηθώ ότι ο δρόμος που προσφέρω είναι γρήγορος ή εύκολος αλλά αν πιστεύετε ότι η Αμερική είναι η χώρα των ευκαιριών, όπου αυτός που δουλεύει σκληρά… ανταμείβεται, τότε έχετε επιλογή» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα λίγο πριν την ολοκλήρωση της ομιλίας του στο συνέδριο των Δημοκρατικών.

Εν μέσω αποθέωσης, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, ζήτησε από τον αμερικανικό λαό να τον τιμήσει με την ψήφο του προκειμένου να συνεχίσει να κάνει πράξη όλα αυτά τα οποία έχει υποσχεθεί ότι θα υλοποιήσει μέσα στην επόμενη τετραετία.


 
Ξεκινώντας με ευχαριστίες προς το πλήθος που δεν σταματούσε να τον χειροκροτεί και να τον επευφημεί, ανακοίνωσε ότι αποδέχεται το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές.

«Την πρώτη φορά που απευθύνθηκα από αυτό εδώ το βήμα, πριν από τέσσερα χρόνια, ήμουν νέος. Ένας υποψήφιος Γερουσιαστής από το Ιλινόις χωρίς να εθελοτυφλώ, χωρίς να έχω ευσεβείς πόθους αλλά γνωρίζοντας ότι θα αντιμετωπίσω δυσκολίες και έχοντας την ελπίδα ότι θα τα καταφέρω. Μετά από τέσσερα χρόνια αυτή η ελπίδα δοκιμάστηκε» σημείωσε αρχικά, για να αναφερθεί στη συνέχεια στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που οδήγησαν εκατομμύρια πολίτες να χάσουν τις οικονομίες μιας ζωής, το σπίτι τους και τη δουλειά τους.

Παρακολουθήστε το video

Έμφαση στην οικογένεια

Όπως κάθε υποψήφιος που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και ο Ομπάμα φρόντισε να δείξει ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του αμερικανικού ονείρου παραμένει ένας σωστός οικογενειάρχης που σέβεται και τιμά τη γυναίκα του.

Έτσι λοιπόν δεν προκάλεσε εντύπωση που τον επικεφαλής των Δημοκρατικών προσφώνησε η ίδια η σύζυγος του, Μισέλ, η οποία εξήγησε ότι είναι πολύ υπερήφανη που βρίσκεται σε αυτή την τόσο τιμητική θέση.

Αφού φίλησε και αγκάλιασε τη σύζυγό του, ο Ομπάμα ανέβηκε στο βήμα εν μέσω αποθέωσης από τους θεατές που είχαν κατακλύσει την αίθουσα, σε επανάληψη των σκηνών που εκτυλίχθηκαν την περασμένη Πέμπτη στη διάρκεια ομιλίας του Μπιλ Κλίντον, ο οποίος εξέφρασε ανοικτά την υποστήριξή του προς το πρόσωπο του Ομπάμα.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας, ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτησε το πλήθος έχοντας στο πλευρό του τη γυναίκα του και τα παιδιά του.

Ακολούθησαν οι ομιλίες εκπροσώπων από την πολιτική και τον λαμπερό χώρο του Χόλυγουντ, με τη Σκάρλετ Γιοχάνσον να κλέβει την παράσταση, καλώντας τον κόσμο να ψηφίσει τον Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου «να ακουστεί η φωνή μιας γενιάς, η οποία αισθάνεται πως δεν εκφράστηκε όπως έπρεπε από τους πολιτικούς». 

Η διάσημη ηθοποιός δεν σταμάτησε στιγμή να υποστηρίζει τον επικεφαλής των Δημοκρατικών, εξηγώντας ότι αυτός είναι η μόνη σωστή επιλογή για να μπορέσει η χώρα να βγει από την οικονομική κρίση που πλήττει πλήθος Αμερικανών.

Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, μέχρι να κάνει την εμφάνισή του στο βήμα ο Μπαράκ Ομπάμα, ακούστηκαν πολλά γνωστά κομμάτια από τον χώρο της country, της rock και της pop, ορισμένα από τα οποία είχαν έντονο συμβολικό νόημα. Χαρακτηριστική περίπτωση το τραγούδι «Freedom» της Aretha Franklin, με το οποίο οι Δημοκρατικοί καλούσαν τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν ελεύθερα, αποφεύγοντας όμως επιλογές που θα προκαλούσαν νέα προβλήματα στη χώρα.

Ο ενθουσιασμός ήταν έκδηλος και τα χαμόγελα περίσσευαν ανάμεσα στους θεατές, οι οποίοι δεν σταματούσαν να χειροκροτούν και να… χορεύουν. To «I ‘ve got a feeling» των Black Eyed Peas δεν άφηνε περιθώρια ότι… «σήμερα» θα γίνει κάτι πολύ καλό, με τη συγκεκριμένη λέξη να αποκτά διαχρονικότητα, μέσω της υπόσχεσης για ένα καλύτερο μέλλον στις επόμενες γενιές εφόσον η κάλπη δείξει… Ομπάμα. Το αύριο συμπλέκεται με το σήμερα σε ένα παιχνίδι συναισθημάτων τόσο εντός όσο και εκτός της αίθουσας.

Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε έντονα όταν πάνω στη σκηνή έκανε την εμφάνισή της η πρώην Γερουσιαστής, Gabrielle Giffords, η οποία αναρρώνει ακόμα από τον σοβαρό τραυματισμό της ύστερα από την επίθεση ενόπλου σε υπαίθριο χώρο πάρκινγκ στην πόλη Τουσόν της Αριζόνα (Ιανουάριος 2011).

Το κοινό της επεφύλαξε αποθεωτική υποδοχή, χαρίζοντάς της ένα ανεπανάληπτο «standing ovation», με αρκετούς από τους παρευρισκομένους να μην κρύβουν τη συγκίνησή τους όταν είπε τον όρκο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Όπως και τις προηγούμενες ημέρες έτσι και σήμερα όλη η παρουσίαση των διασημοτήτων, των πολιτικών και των απλών ανθρώπων γινόταν με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται επίκληση στο συναίσθημα και την αυθεντία.

Παρακολουθήστε το video

Όλα τα φλας πάνω της συγκέντρωσε η Έυα Λονγκόρια. Εκθαμβωτική με το μπλε φόρεμα που επέλεξε για την εμφάνισή της, η διάσημη ηθοποιός σημείωσε ότι ήταν η πιο σημαντική ομιλία που έχει δώσει ποτέ ενώπιον θεατών.

«Έχω ανέβει σε πολλές σκηνές αλλά αυτή είναι η πιο σημαντική της ζωής μου» είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο του υποψήφιου των Δημοκρατικών, όπως το είδε μέσα από τα δικά της μάτια, υπογραμμίζοντας ότι το έθνος είναι τυχερό που έχει έναν τέτοιον πολιτικό να θέτει υποψηφιότητα εκ νέου για το προεδρικό χρίσμα.

«Είμαστε τυχεροί που έχουμε έναν πρόεδρο ο οποίος κατανοεί το αμερικάνικο όνειρο επειδή το… έζησε. Και δίνει αγώνα για να μπορέσουν και οι άλλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτό» δήλωσε με θέρμη.
 
Στη διάρκεια της ομιλίας της κατηγόρησε τον Μιτ Ρόμνεϊ ότι σχεδιάζει να επιβαρύνει με βαριά φορολογία τους μη προνομιούχους ενώ δε δίστασε να παραδεχτεί ότι παρόλο που ξεκίνησε από μια πλούσια οικογένεια, δεν σταμάτησε στιγμή να αγωνίζεται για τα όνειρά της. Γι αυτό και θέλει να δει στη θέση του προέδρου, τον Μπαράκ Ομπάμα.

«Αγωνίζεται για αλλαγές που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Μας προσφέρει μια ευκαιρία σήμερα για να έχουμε ευημερία αύριο. Η Αμερική γεννήθηκε από την αισιοδοξία και το όνειρο» σημείωσε.

Παρακολουθήστε το video

Ο δρόμος για την προεδρία

Μέχρι τα αποτελέσματα της κάλπης της 6ης Νοεμβρίου, ο δρόμος είναι μακρύς. Ανάμεσα στους δύο υποψήφιους για το προεδρικό χρίσμα θα πραγματοποιηθούν τρεις τηλεμαχίες. Ειδικότερα, η πρώτη είναι προγραμματισμένη για τις 3 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, στο Κολοράντο, η δεύτερη για τις 16 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, και η τρίτη και τελευταία στις 22 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Λιν, στην Μπόκα Ρατόν, στη Φλόριντα.

Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται ταυτόχρονα με τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Κογκρέσου στις 6 Νοεμβρίου και ο νικητής των προεδρικών εκλογών πρόκειται να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντά στις 20 Ιανουαρίου 2013.

Διαβάστε επίσης: Η ομιλία του Barack Obama στο συνέδριο των Δημοκρατικών, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012, 04:46

Προβάδισμα Ομπάμα στην τελευταία δημοσκόπηση, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012, 01:11

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης