Η σουηδική εταιρεία – κολοσσός κατασκευής και πώλησης επίπλων ΙΚΕΑ, ζήτησε την Παρασκευή με ένα Δελτίο Τύπου «συγνώμη» για τη χρησιμοποίηση προ 25 ετών πολιτικών κρατουμένων της Ανατολικής Γερμανίας στην κατασκευή των επίπλων.

Στο Δελτίο Τύπου αναφερόταν μεταξύ άλλων, πως τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας γνώριζαν την πιθανότητα ότι οι κρατούμενοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή των προϊόντων της και προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο ελήφθησαν κάποια μέτρα, τα οποία όμως ήταν ανεπαρκή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«λυπούμαστε βαθύτατα για αυτό που συνέβη», είπε η Τζινέτ Σκγέλμος, στέλεχος της ΙΚΕΑ και πρόσθεσε: «Η χρήση πολιτικών κρατουμένων στην παραγωγή (σ.σ. επίπλων) δεν ήταν ποτέ αποδεκτή από την ΙΚΕΑ. Αλλά τότε δεν είχαμε το κατάλληλα εξελιγμένο σύστημα ελέγχου, που έχουμε σήμερα και προφανώς κάναμε πολύ λίγα για να αποτρέψουμε την ανάπτυξη τέτοιων μεθόδων».

Πάντως, η εταιρεία ανέθεσε στην εταιρεία Ernst & Young την έρευνα για την χρήση πολιτικών κρατουμένων στην κατασκευή επίπλων, η οποία πήρε συνεντεύξεις από 90 άτομα νυν και πρώην υπαλλήλους του ΙΚΕΑ και μάρτυρες από την πρώην Ανατολική Γερμανία. Η έρευνα ξεκίνησε μετά από τις αποκαλύψεις μιας εκπομπής της σουηδικής τηλεόρασης τον Ιούνιο, ενώ σαν γεγονός πρωτοκαταγγέλθηκε το 1982 από μία οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ράινερ Βάγκνερ, πρόεδρος της οργάνωσης UONG που έχουν σχηματίσει οι πρώην έγκλειστοι της Στάζι, έχει δηλώσει ότι το ΙΚΕΑ ήταν μόνο μία από τις πολλές εταιρείες που επωφελήθηκαν από την χρήση καταναγκαστικής εργασίας στην Ανατολική Γερμανία από τη δεκαετία του ’60 ως τη δεκαετία του ’80. «Η ΙΚΕΑ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε στο Associated Press. Η οργάνωση διεξάγει εκστρατεία για την αποζημίωσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, επεσήμανε πως η ΙΚΕΑ είναι η πρώτη εταιρεία που ερευνά τέτοιου είδους καταγγελίες: «Η ΙΚΕΑ άνοιξε τον δρόμο για αυτό (σ.σ. την έρευνα), κάτι για το οποίο είμαστε ευγνώμονες», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης