Η «συγγνώμη» της πολιτείας της Βικτώρια 50 χρόνια μετά

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012, 10:36
Η «συγγνώμη» της πολιτείας της Βικτώρια 50 χρόνια μετά
Περισσότερα από 250.000 βρέφη υιοθετήθηκαν, παρά τη θέληση των βιολογικών τους γονέων - μεταξύ 1950-1970 στη Βικτώρια - επειδή οι μητέρες τους ήταν ανύπαντρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επίσημης κυβερνητικής έρευνας.

Δεκαετίες αργότερα, οι πολιτικές δυνάμεις της Βικτώρια απολογήθηκαν στο πολιτειακό Κοινοβούλιο για την υποχρεωτική υιοθεσία των παιδιών ανύπαντρων μητέρων τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενώπιον 300 και πλέον γυναικών από εκείνες που τα παιδιά τους δόθηκαν τότε για υιοθεσία. Ο πρωθυπουργός της Βικτώρια, Τεντ Μπέιλιου, απηύθυνε την «εκ βάθους καρδίας» συγγνώμη της Πολιτείας στις χιλιάδες γυναίκες και άνδρες - τους βιολογικούς γονείς - που «στερήθηκαν την ευκαιρία ν' αγαπήσουν και να φροντίσουν τα παιδιά τους, αλλά και για τον πόνο και τις τραυματικές εμπειρίες που έζησαν. «Από τις κόρες και τους γιους, που υποχρεωτική υιοθεσία σήμαινε συνεχές άγχος, διαρκή αβεβαιότητα και στέρηση ενός φυσικού οικογενειακού περιβάλλοντος, ζητούμε, επίσης, συγγνώμη» είπε συγκινημένος ο κ. Μπέιλιου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντάνιελ Άντριους, σημείωσε ότι «μια ολόκληρη γενιά ατόμων έχουν στερηθεί τους βιολογικούς τους γονείς. Οι μητέρες τους ήταν δεμένες σε κρεβάτια και τα πρόσωπά τους ήταν κρυμμένα από τις νοσοκόμες με μαξιλάρια, για να μη δουν τα παιδιά τους».

Με ζητωκραυγές υποδέχθηκαν οι παρευρισκόμενες στο Κοινοβούλιο την ανακοίνωση της υπουργού για Υποθέσεις Γυναικών, Μαίρη Γούλτριτζ, ότι αλλαγές στη νομοθεσία σε σχέση με την υιοθεσία δίνουν το δικαίωμα στους βιολογικούς γονείς να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να βρουν τα ενήλικα σήμερα παιδιά τους.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012, 11:40