Την εκτίμησή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως τόνισε, «αποτελεί πολύ θετικό βήμα που διασφαλίζει τη σταθερότητα στην περιοχή», εξέφρασε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, υποδεχόμενος σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο στη Βιέννη τη νέα πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστρία Αικατερίνη Κόικα, η οποία του επέδωσε επίσημα τα διαπιστευτήρια της.

Κατά τη συνομιλία που ακολούθησε σε πολύ θερμό κλίμα, ο Αυστριακός Πρόεδρος, επισημαίνοντας ως σημαντικό το γεγονός ότι οι δύο χώρες, Αυστρία και Ελλάδα, απολαμβάνουν εξαιρετικών σχέσεων, ζήτησε να διαβιβαστούν οι χαιρετισμοί του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο γνωρίζει και εκτιμά, όπως είπε, από διάφορες συναντήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν εξέφρασε την «ιδιαίτερη εκτίμηση» του για την ευαισθητοποίηση που επιδεικνύει στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ο Έλληνας ομόλογός του, ο οποίος, όπως επισήμανε ο ίδιος, ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που αντέδρασαν πολύ θετικά και υποστήριξαν τη δική του πρωτοβουλία, που είχε αναλάβει τον περασμένο χρόνο, της Διακήρυξης για την ανάγκη υποστήριξης των δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά της, η νέα πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας προς τον Αυστριακό ομόλογό του, τον οποίο και διαβεβαίωσε ότι και η ίδια θα εργαστεί για την περαιτέρω βελτίωση των πολύ καλών σχέσεων των δύο χωρών, Ελλάδας και Αυστρίας.

Σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Αικατερίνη Κόικα επισήμανε πως η Ελλάδα θεωρώντας σημαντική τη συμβολή μίας λύσης στην εμπέδωση της σταθερότητας της περιοχής, κατέβαλε όλες τις προσπάθειες για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H πρέσβης Αικατερίνη Κόικα γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας, σπούδασε στο Νομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ινστιτούτο Ανώτερων Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, ενώ στην Διπλωματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών εισήλθε το 1986.

Έχει υπηρετήσει ως γραμματέας πρεσβείας στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, ως αναπληρωτής επικεφαλής της πρεσβείας Βουδαπέστης και ως γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Παρίσι, ενώ στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών έχει εργασθεί στις διευθύνσεις Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Τουρκίας, Αμερικής και Διμερών Οικονομικών Σχέσεων Ελλάδας με χώρες Μέσης Ανατολής, Βορείου Αφρικής και Κόλπου. Στην Κεντρική Υπηρεσία υπηρέτησε επίσης στο διπλωματικό Γραφείο αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά Θέματα, στο διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας και ως διευθύντρια του Γραφείου του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών. .

Τον Νοέμβριο του 2014 τοποθετήθηκε ως γενική διευθύντρια στη γενική γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, τον Μάρτιο του 2015 ανέλαβε καθήκοντα διευθύντριας του διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, και τον Μάρτιο του 2019 τοποθετήθηκε ως πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία και μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στους εδρεύοντες στη Βιέννη Διεθνείς Οργανισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης