Την Τετάρτη. 23 Σεπτεμβρίου, οι αρχηγοί τ ων κ-μ της ΕΕ συζήτησαν για το μεταναστευτικό σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μιλώντας στην έναρξη της Συνόδου, ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, υπενθύμισε ότι η ΕΕ βασίζεται στην αλληλεγγύη, “από ανάγκη, όχι από ρομαντισμό”. “Το ΕΚ, μαζί με το Συμβούλιο, έχει ως προτεραιότητα το μεταναστευτικό και τις προτάσεις που παρουσίασε ο πρόεδρος Γιουνκέρ αλλά και τις προτάσεις του ίδιου του ΕΚ¨, δήλωσε.

Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του ΕΚ, καλωσόρισε την έγκριση του δεύτερου σχεδίου έκτακτης ανάγκης από το Συμβούλιο Εσωτερικών, για επανεγκατάσταση 120.000 προσφύγων, που είχε ήδη εγκριθεί από το ΕΚ. Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. “Δεν πιστεύω ότι αποτελεί πρόβλημα η διανομή μερικών χιλιάδων ανθρώπων, σε 28 χώρες με 507 εκατομμύρια πολίτες”, δήλωσε ο κ. Σουλτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, δήλωσε ότι η επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο. “Οι άνθρωποι που τρέχουν για να σώσουν τη ζωή τους από τον Άσαντ ή από το ISIS, δεν πρέπει να αποθαρρύνονται από φράχτες και τοίχους. Δεν είναι έγκλημα να περάσουν τα σύνορα και να ζητήσουν άσυλο”, είπε ο πρόεδρος του ΕΚ.

Στο ζήτημα της Συρίας, τόνισε ότι είναι να ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι βασικές αιτίες της κρίσης. “Είναι ανάγκη για εκεχειρία”, δήλωσε και κάλεσε την ΕΕ να αυξήσει την ανθρωπιστική και αναπτυξιακή της βοήθεια.

Τέλος, ο πρόεδρος Σουλτς, υπενθύμισε στους αρχηγούς των κρατών μελών, ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια κοσμοϊστορική πρόκληση, “όχι ο φόβος αλλά η συμπόνια και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια που επιδεικνύουν οι πολίτες μας πρέπει να παρακινήσουν τις πολιτικές μας αποφάσεις”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης
Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης