«Η Σύνοδος στο Ζάγκρεμπ θα είναι μία ευκαιρία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020, 16:00
«Η Σύνοδος στο Ζάγκρεμπ θα είναι μία ευκαιρία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία»

Την εκτίμηση ότι η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων, τον ερχόμενο Μάιο στο Ζάγκρεμπ, θα αποτελέσει «ευκαιρία» για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, μιλώντας από το βήμα της Διάσκεψης των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ε.Ε. (COSAC), που διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Κροατίας.

«Η Κροατία θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη Σύνοδο του Ζάγκρεμπ για να "ξεπαγώσει" η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κροάτης πρωθυπουργός, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Hina».

Ο κ. Πλένκοβιτς, αφού παρουσίασε τις προτεραιότητες της κροατικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. για το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους, επισήμανε πως η Σύνοδος Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων τον ερχόμενο Μάιο είναι αφιερωμένη στη διεύρυνση της Ε.Ε. και θα δώσει έμφαση στην αλλαγή της κατάστασης στην οποία περιήλθαν η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η Ε.Ε. είπε «όχι» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Δεν είναι δίκαιο ότι η Βόρεια Μακεδονία ετέθη σε αναμονή για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αφότου άλλαξε την ονομασία και το Σύνταγμά της», υπογράμμισε ο κ. Πλένκοβιτς, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ίδιο τηλεγράφημα.

Ο κ. Πλένκοβιτς τόνισε ότι η κροατική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. είναι ιστορική στιγμή για την Κροατία και σημείωσε ότι για την Κροατία «η Ε.Ε. είναι ένα πρωτοφανές σχέδιο ειρήνης και μια κοινότητα που κερδίζει τη δύναμή της από κοινές αξίες και αλληλεγγύη. Είναι χαρά να βρισκόμαστε στην ηγεσία του Συμβουλίου της Ε.Ε. και να συμβάλουμε και να δώσουμε ώθηση στην αρχή ενός νέου θεσμικού και νομοθετικού κύκλου στην Ένωση».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020, 17:29