Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα αλλά με την ελπίδα ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί ολοκληρώθηκαν οι σχεδόν πεντάωρες συνομιλίες για την ουκρανική κρίση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γαλλίας στο Βερολίνο, την ώρα που οι μάχες μαίνονται και το Κίεβο υποστηρίζει ότι ανακατέλαβε σημείο στο Λουχάνσκ.

Οι υπουργοί Γερμανίας και Γαλλίας περιορίστηκαν να πουν ότι επετεύχθη «μικρή πρόοδος», ενώ υπογράμμισαν τη δυσκολία των συνομιλιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός της Ουκρανίας μίλησε για «πολύ δύσκολες συνομιλίες», ενώ ο Ρώσος υπουργός αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης με τους ομολόγους του από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Γαλλία ότι οι ΥΠΕΞ θα ενημερώσουν τους ηγέτες των κρατών τους και ενδεχομένως να συμφωνήσουν τη Δευτέρα ή την Τρίτη στον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστούν οι συνομιλίες.

«Θα το κάνουμε και αυτό είναι που έχει συμφωνηθεί τώρα, η πρώτη αναφορά προς τις πρωτεύουσες και τις κυβερνήσεις μας και στη συνέχεια, ενδεχομένως κατά τη διάρκεια της Τρίτης, να συμφωνηθεί η συνέχιση της σημερινής συζήτησης» είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας μιλώντας στους δημοσιογράφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο αργότερα η εκπρόσωπός του διευκρίνισε ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εννοούσε ότι η συνέχιση των συνομιλιών θα γίνει είτε τη Δευτέρα είτε την Τρίτη.

Πρόσθεσε, δε, ότι ο Σταϊνμάγερ  ανέφερε ότι η τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο για την Ουκρανία ήταν «δύσκολη», αλλά ότι πιστεύει πως σημειώθηκε κάποια «πρόοδος».

«Είναι δύσκολο, αλλά πιστεύω και ελπίζω ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο σε κάποια θέματα των συζητήσεων» δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης