Καθώς η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αγωνίζονται για την επικείμενη άφιξη ρωσικών πυραύλων S-400 στο τουρκικό έδαφος  (αλλά και για τις τουρκικές κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο), η μακροχρόνια διαμάχη για την υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές στη Συρία έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα – για την ώρα.

Πιθανόν είναι επειδή οι προσπάθειές τους να συμφωνήσουν σε μια προτεινόμενη ασφαλή  ζώνη κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Τουρκίας βρίσκονται σε αδιέξοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Jim Jeffrey, ο κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Donald Trump στη Συρία, αναγνώρισε την έλλειψη συνεννόησης σε σύντομη αλλά ειλικρινή συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Marshall.

Ο Jeffrey έκανε πολλά πράγματα σαφή, ουδένα από τα οποία θα ευχαριστήσει την Τουρκία.

Πρώτον, δήλωσε, αν και ελλιπώς, ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία θα παραμείνουν για απροσδιόριστο χρόνο, παρά την εντολή του Trump τον Δεκέμβριο για την απόσυρση όλων των στρατευμάτων από τη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Jeffrey είπε: «Ενώ ο πρόεδρος συνεχίζει να επιθυμεί την αποχώρηση, το σχέδιό του είναι να παραμείνουν ακόμη για αόριστο χρόνο, μικρότερη δύναμη στα βορειοανατολικά».

Δεύτερον, ο Jeffrey, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, που εξέφρασε τη μακρόχρονη συμπάθειά του για τις απόψεις της Άγκυρας σχετικά με τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), που θεωρούν «το ίδιο πράγμα» με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) διατήρησε   ουδέτερο τόνο για αυτό το ζήτημα.

Αναγνώρισε τις τουρκικές ανησυχίες για το YPG, «δεδομένου του δεσμού τους με το ΡΚΚ», αλλά έδειξε να θεωρεί  ότι αυτό ήταν πραγματικά το πρόβλημα της Άγκυρας.

«Έχουμε κάποιες υποχρεώσεις απέναντι στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν μαζί μας», δήλωσε ο Jeffrey για το YPG.

 Οι Κούρδοι βρισκόταν στο επίκεντρο των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF), του αμερικανικού «πληρεξούσιου» που νίκησε τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι όλοι πολέμησαν μαζί μας και χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε νικήσει τους τζιχαντιστές. Έτσι, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν τους κακομεταχειρίζονται με κάποιο τρόπο. Η ασφαλής ζώνη είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό».

 Με άλλα λόγια, ο Jeffrey επιβεβαίωσε όσα έχει ισχυριστεί η Τουρκία, ότι η ασφαλής ζώνη, όπως προβλέπεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα ήταν ουσιαστικά η προστασία των Κούρδων από τις τουρκικές επιθέσεις.

Αυτό σηματοδοτεί κάποια αλλαγή εκείνου που συχνά επαναλαμβανόταν, ότι η αμερικανική συμμαχία με το YPG ήταν «προσωρινή  συναλλαγή και για τακτικούς λόγους», και ότι θα σταματούσε αφού το Ισλαμικό Χαλιφάτο νικήθηκε.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν με την προστασία του YPG / SDF από τυχόν επιθέσεις από το τουρκικό, το ρωσικό ή το συριακό καθεστώς την προστασία των δικών τους συμφερόντων», δήλωσε ο  Kadri Tastan, ανώτερος συνεργάτης στο Γερμανικό Ταμείο Marshall στην Al-Monitor.

«Είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί βλέπουν την ασφαλή ζώνη αυστηρά συσχετιζόμενη με την ασφάλεια των συνόρων. Η Τουρκία βλέπει τα πράγματα διαφορετικά».
Η Τουρκία θέλει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προτεινόμενη ζώνη. Ο κύριος στόχος της είναι να απομονώσει το YPG τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά.

Ωστόσο, ο Jeffrey επέμεινε ότι οι διαφορές με την Άγκυρα ήταν κυρίως στο βάθος και όχι από τη φύση της ζώνης ασφαλείας, την οποία χαρακτήρισε ως «λειτουργική στρατιωτική παρουσία». Ο Τζεφρέι δήλωσε: «Θα θέλαμε μια λιγότερο βαθιά έκταση».
Ο Tastan είπε: «Οι διαφορές στην προσέγγιση καθιστούν κάθε συμφωνία αόριστη».

Πληροφορίες από Al-Monitor

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης