Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Ανάν έλαβε απάντηση από τις συριακές αρχές σε σχέση με τις προτάσεις του για τη διευθέτηση της κρίσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

«Η συριακή κυβέρνηση απάντησε επισήμως στο σχέδιο έξι σημείων του ειδικού απεσταλμένου για τη Συρία Κόφι Ανάν, το οποίο υποστηρίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Ο Ανάν την εξετάζει και θα απαντήσει πολύ σύντομα», δήλωσε ο Άχμαντ Φάουζι εκπρόσωπος του Ανάν χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ είχε δηλώσει από τη Μόσχα ότι οι Σύροι είναι αυτοί που πρέπει να αποφασίσουν αν ο πρόεδρος Άσαντ πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία. «Οι Σύροι θα αποφασίσουν σχετικά με την παραίτηση του Άσαντ», δήλωσε ο Ανάν μετά το πέρας μιας επίσκεψής του στη Ρωσία, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με στόχο να εκτιμήσει σε ποιο βαθμό η Ρωσία είναι έτοιμη να πιέσει τη Δαμασκό να τερματίσει τη βίαιη καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης.

«Αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι όλοι οι Σύροι θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία.
Πάντως ο ‘Ανάν αρνήθηκε να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για τη διευθέτηση της κρίσης στη Συρία. «Κατά τη γνώμη μου δεν είναι λογικό να προσπαθούμε να καθορίσουμε το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο οι αντιμαχόμενες πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν», υπογράμμισε.

Ο επόμενος σταθμός του Ανάν είναι η Κίνα, όπου θα βρίσκεται αύριο Τρίτη και την Τετάρτη. «Η Μόσχα δήλωσε έτοιμη να εργαστεί μαζί μου. Αναμένω την ίδια συνεργασία και από το Πεκίνο», σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη διάρκεια των επιχειρήσεων του συριακού στρατού εναντίον πολλών πόλεων, κυρίως της Χομς η οποία βομβαρδίζεται σφοδρά, σύμφωνα με ακτιβιστές. Παράλληλα, συγκρούσεις στρατιωτών και λιποτακτών κοντά στα σύνορα με την Τουρκία προκάλεσαν το θάνατο τριών στρατιωτών και τον τραυματισμό ακόμη έξι, όπως αναφέρει το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης