H Συρία παραδίδει τα χημικά της όπλα εξαιτίας της ρωσικής πρότασης και όχι των απειλών των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο Μπασάρ αλ Άσαντ στη ρωσική τηλεόραση.

«H Συρία παραδίδει τον έλεγχο των χημικών της όπλων κάτω από διεθνή έλεγχο εξαιτίας της Ρωσίας» είπε χαρακτηριστικά ο Σύρος ηγέτης στον κρατικό ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24 και πρόσθεσε: «Οι απειλές προερχόμενες από τις ΗΠΑ δεν επηρέασαν την απόφαση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόρασηΗ Συρία προτίθεται να δώσει σε λίγες ημέρες στον ΟΗΕ τα απαραίτητα για τη διαδικασία έγγραφα, ανέφερε ο Άσαντ σύμφωνα με αποσπάσματα, που διέρρευσαν από τη συνέντευξη η οποία θα προβληθεί ολόκληρη αργότερα. Η παράδοση των εγγράφων θα γίνει ως μέρος της διαδικασίας της υπογραφής από τη Συρία της Διεθνούς Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα. Η υπογραφή, σύμφωνα με τον Σύρο πρόεδρο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε έναν μήνα.

Ο Σύρος πρόεδρος κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να αποσύρουν τα σχέδιά τους για στρατιωτική δράση, καθώς θα πρόκειται για δράση «με παρατραβηγμένους λόγους ως αιτία για την επίθεση».

«Οι τρομοκράτες προσπαθούν να προκαλέσουν το αμερικανικό χτύπημα κατά της Συρίας» είπε ο Άσαντ και τόνισε ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης μπορούν να βρουν χημικά όπλα από το εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι τόσο το καθεστώς Άσαντ, όσο και οι δυνάμεις των ανταρτών ανταλλάσσουν κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων στις επιθέσεις της 21ης Αυγούστου στη βόρεια Δαμασκό.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ενόσω ο Λευκός Οίκος πίεζε για έγκριση από το Κογκρέσο της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του συριακού καθεστώτος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε προτείνει στη Δαμασκό να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο. Επίσης, η Ρωσία είχε καλέσει τη Δαμασκό να ενταχθεί στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Η Συρία είχε τότε αποδεχθεί την πρόταση και είχε δηλώσει πως προτίθεται να υπογράψει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα.

Η πρωτοβουλία της Μόσχας έγινε επίσης δεκτή και από την Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να χαρακτηρίζει σε σειρά έξι τηλεοπτικών συνεντεύξεων «θετική την πρόταση» και η Γερουσία να αναβάλει την ψηφοφορία για την έγκριση ή μη της στρατιωτικής επιχείρησης από αέρος.

Κέρι και Λαβρόφ σε παλαιότερη συνάντησή τουςΠολλά θα κριθούν στη Γενεύη

Υπενθυμίζεται ότι απόψε το βράδυ, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, θα συναντηθούν στη Γενεύη, παρουσία Αμερικανών ειδικών στα χημικά όπλα, προκειμένου να συζητήσουν το ρωσικό σχέδιο. Εν όψει της συνάντησης, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον θα ελέγχουν τη διαδικασία της τοποθέτησης των συριακών χημικών όπλων κάτω από διεθνή έλεγχο, αλλά ειδικοί άλλων χωρών των Ηνωμένων Εθνών θα συμμετέχουν επίσης στη διαδικασία.

Ο Λαβρόφ για την επικείμενη συνάντηση

«Εμείς δεν πρόκειται να σφετεριστούμε αυτούς τους διακανονισμούς μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου από το Καζακστάν ο Λαβρόφ. «Διεθνείς εμπειρογνώμονες, ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Εμείς και οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας κάνουνε ήδη έναν ουσιαστικό διάλογο μαζί τους» πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ επίσης είπε ότι ελπίζει πως Ρωσία και ΗΠΑ θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας να βρουν λύση στη συριακή κρίση. «Πράγματι, πολλά εξαρτώνται από τις Ρωσία και ΗΠΑ, αλλά κανένας από τους δυο μας δεν θα προσφέρει αποτελέσματα αν οι πρωτοβουλίες μας δεν χαίρουν της υποστήριξης του κόσμου της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, λίγο πριν πετάξει για τη Γενεύη και πρόσθεσε: «Χρειάζεται να σχεδιάσουμε προσεκτικά τις πρωτοβουλίες μας πάνω στους διεθνείς νομικούς κανόνες».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης