Έντονα αντέδρασε το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα στις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει να μην συναντήσουν τον σοσιαλιστή υποψήφιο για την γαλλική προεδρία Φρανσουά Ολάντ.

«Άνγκελα Μέρκελ το παρακάνεις!», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, ένας από τους γραμματείς του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναφερόμενος σε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο αποκαλύπτει ότι η Μέρκελ και οι ομόλογοί της, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας έχει συμφωνήσει να αρνηθούν να συναντηθούν με τον Ολάντ, φαβορί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις για την προεδρία της Γαλλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό το μποϊκοτάρισμα δεν είναι καθόλου φιλικό, είναι απαράδεκτο και θα έχει ελάχιστες επιπτώσεις στις (γαλλικές προεδρικές) εκλογές. Διότι η εχθρότητα της καγκελαρίου δεν θα βρει θετική απήχηση στους συμπατριώτες μας. Παίρνει (η Μέρκελ) ένα απερίσκεπτο ρίσκο», τονίζει ο σοσιαλιστής αξιωματούχος.

«Προς τι η εκστρατεία αυτή της Μέρκελ, η οποία δεν είχε την ίδια στάση και απέναντι στον κύριο (Βίκτορ) Ορμπάν», πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, τον οποίο επικρίνει η ΕΕ για τους αμφιλεγόμενους νόμους του, αναρωτιέται ο Καμπαντελίς.

«Μήπως φοβάται πως η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ θα ενοχλήσει την εμμονή της με την λιτότητα; Ανησυχεί μήπως η Γαλλία γίνει το σημείο στήριξης όλων των ευρωπαίων ηγετών που διαμαρτύρονται χαμηλόφωνα; Η Ολλανδία θεωρεί πως αυτή η πολιτική λιτότητας, χωρίς ανάπτυξη, είναι αδύνατον να γίνει ανεκτή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η συντηρητική Ισπανία βυθίζεται στην ύφεση. Παντού, η Ευρώπη ασφυκτιά κάτω από το βάρος της ύφεσης των αγορών. Και δεν είναι η ευρωπαϊκή συνθήκη που θα διορθώσει τα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση, η κ. Μέρκελ το παρακάνει θέλοντας να υψώσει έναν τοίχο μπροστά στον ηγέτη της γαλλικής αριστεράς, γιατί ίσως αύριο αυτός να είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας», κατέληξε ο Καμπαντελίς.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, οι Μέρκελ, Μόντι και Ραχόι έχουν δεσμευτεί προφορικά να μην συναντηθούν με τον Ολάντ και ο Κάμερον έχει συμφωνήσει μαζί τους.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό, οι ευρωπαίοι συντηρητικοί ηγέτες έχουν «αγανακτήσει» με τις δηλώσεις του σοσιαλιστή υποψήφιου ότι θα επαναδιαπραγματευτεί, αν εκλεγεί, το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, βασικό παράγοντα της διάσωσης της ευρωζώνης.

Στις 6 Φεβρουαρίου η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξη της στον Σαρκοζί, υποψήφιο για δεύτερη θητεία στην γαλλική προεδρία.

Ο Ολάντ έχει ζητήσει να γίνει δεκτός από την Μέρκελ, η οποία όμως αρνήθηκε να απαντήσει αν θα τον συναντήσει στο Βερολίνο.

Μια συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ θα γινόταν τον Μάιο, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θα διεξαχθούν στις 22 Απριλίου και στις 6 Μαΐου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης