Η Σουηδία χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα για όσους έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021, 11:59
Η Σουηδία χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα για όσους έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου

Η Σουηδία θα χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα για τους πολίτες, στην πλειονότητά τους μεγαλύτερης ηλικίας, που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας.

Περί το ένα πέμπτο των Σουηδών έχει εμβολιαστεί, περιλαμβανομένου του συνόλου των ηλικιωμένων που ζουν σε οίκους ευγηρίας, και οι εμβολιασμοί επεκτείνονται σταδιακά στον γενικό πληθυσμό άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τις σουηδικές αρχές, τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, οι άνθρωποι μπορούν να συναντιούνται με άλλους εκτός της κοινωνικής τους «φούσκας» -ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους- και οι κοινές εκδηλώσεις στους οίκους ευγηρίας μπορούν να επαναληφθούν. Οι συνταξιούχοι που έχουν εμβολιαστεί μπορούν επίσης και πάλι να πάνε για ψώνια στα καταστήματα.

«Τώρα μία εμβολιασμένη γιαγιά μπορεί να αγκαλιάσει τα εγγόνια της» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Γιόχαν Κάρλσον.

Ωστόσο επισήμανε ότι οι αλλαγές αυτές είναι «μία μικρή χαλάρωση» των περιορισμών και ότι και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί δεν θα μπορούν ακόμη να ζουν τις ζωές τους κανονικά με συγκεντρώσεις μεγάλων ομάδων, ούτε να σταματήσουν την εξ αποστάσεως εργασία όταν αυτό είναι δυνατό.

Η Σουηδία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη μετά το Σαν Μαρίνο και οι Αρχές προειδοποιούν ότι δεν είναι η ώρα για χαλάρωση των μέτρων για άλλες πληθυσμιακές ομάδες.

«Μέχρι σήμερα δεν έχουν εμβολιαστεί αρκετοί άνθρωποι για να υπάρξει διαφορά στην πίεση προς το σύστημα υγείας ή τη διάδοση της επιδημίας γενικώς» δήλωσε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν.

Περί τα 2,2 εκατομμύρια Σουηδοί, επί πληθυσμού 10,4 εκατομμυρίων, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, αλλά το πρόγραμμα εμβολιασμού παρουσιάζει καθυστερήσεις λόγω του ρυθμού της τροφοδοσίας και των ανησυχιών για τυχόν παρενέργειες των εμβολίων των AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Η Σουηδία περιλαμβάνεται στις ευρωπαϊκές χώρες που διαπραγματεύονται με τη Ρωσία την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021, 12:23