Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά τον εντοπισμό των μαύρων κουτιών του μοιραίου αεροσκάφους που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις το πρωί της περασμένης Τρίτης. Τα καινούρια δεδομένα από τους καταγραφείς καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα του -όπως όλα δείχνουν, ψυχικά ασθενή- συγκυβερνήτη να οδηγήσει στον θάνατο 149 ανθρώπους, μαζί με τον ίδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γερμανική εφημερίδα «Bild» στο κυριακάτικο πρωτοσέλιδό της αποκαλύπτει όσα εκτυλίχθηκαν στο πιλοτήριο του Airbus Α320 της Germanwings από τη στιγμή που κυβερνήτης και συγκυβερνήτης κάθισαν στις θέσεις τους και ολοκλήρωσαν τη διαδικασία απογείωσης του αεροσκάφους.

Η κυριακάτικη έκδοση της «Bild» επικαλείται τις σχετικές καταγραφές και αναφέρει ότι στο πρώτο 20λεπτο της πτήσης ακούγεται μια συνηθισμένη συνομιλία μεταξύ του κυβερνήτη Πάτρικ Σ. και του συγκυβερνήτη Αντρέας Λούμπιτς. Ο πρώτος αναφέρει μάλιστα ότι δεν είχε χρόνο να πάει στην τουαλέτα πριν από την απογείωση του αεροσκάφους στη Βαρκελώνη.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακτήθηκαν από τα μαύρα κουτιά, τα οποία είχε επικαλεστεί την περασμένη Πέμπτη και ο εισαγγελέας της Μασσαλίας, επικεφαλής των ερευνών, μετά την έξοδο του κυβερνήτη από το πιλοτήριο, ο συγκυβερνήτης κλείδωσε την πόρτα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγα λεπτά πριν το αεροσκάφος καρφωθεί στις γαλλικές Άλπεις, ο κυβερνήτης Πάτρικ Σ. ικέτευε τον συγκυβερνήτη  Λούμπιτς να ανοίξει την «καταραμένη πόρτα» του πιλοτηρίου, ενώ οι επιβάτες πίσω του ούρλιαζαν έντρομοι.

Τα τελευταία φρικιαστικά λεπτά της μοιραίας πτήσης

Ο κυβερνήτης του μοιραίου Airbus φώναζε απεγνωσμένος στον Αντρέας Λούμπιτς: «Άνοιξε την καταραμένη πόρτα!»Στις 10.27 το αεροπλάνο φθάνει στο προκαθορισμένο ύψος της πτήσης του (περίπου 11.600 μέτρα) και ο κυβερνήτης ζητά από τον Λούμπιτς να προετοιμαστεί για την προσγείωση στο Ντίσελντορφ. Ο συγκυβερνήτης του απαντά λακωνικά «ελπίζω» και «θα δούμε».

Αμέσως μετά ο Λούμπιτς λέει στον Πάτρικ Σ. ότι μπορεί πλέον να πάει στην τουαλέτα. Περνούν δύο λεπτά και ο κυβερνήτης ζητά από τον συγκυβερνήτη να αναλάβει τον έλεγχο του αεροσκάφους. Ακούγεται ο ήχος που κάνει το κάθισμα του κυβερνήτη και μια πόρτα που κλείνει. Ο Πάτρικ Σ. έχει βγει από το πιλοτήριο και ο Αντρέας Λούμπιτς μένει μόνος του.

Στις 10.29 «το αεροσκάφος αρχίζει να χάνει ύψος», γράφει η «Bild».

Στις 10.32 Γάλλοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προσπαθούν να επικοινωνήσουν με το πιλοτήριο. Περίπου την ίδια ώρα στο αεροπλάνο σημαίνει συναγερμός.

Λίγο μετά ακούγεται ένας «δυνατός κρότος», σαν κάποιος να προσπαθεί να μπει στο πιλοτήριο. «Για όνομα του Θεού, άνοιξε την πόρτα» παρακαλά ο Πάτρικ Σ., ενώ κάποιοι επιβάτες αρχίζουν να ουρλιάζουν.

Στις 10.35 νέοι «μεταλλικοί ήχοι στην πόρτα του πιλοτηρίου», την οποία ο κυβερνήτης προσπάθησε προφανώς να σπάσει με το τσεκούρι.

Περνούν άλλα 90 δευτερόλεπτα. Το αεροσκάφος βρίσκεται σε ύψος 5.000 μέτρων.

Ο κυβερνήτης ουρλιάζει: «Άνοιξε την καταραμένη πόρτα!»

Στις 10.38 ακούγεται η ανάσα του συγκυβερνήτη στο πιλοτήριο, αλλά καμιά απάντηση από την πλευρά του, ούτε προς τον κυβερνήτη ούτε και προς τον πύργο ελέγχου.

Γύρω στις 10.40 το Airbus καρφώνεται σε ορεινή πλαγιά με 700 χλμ. την ώρα. Ακούγονται κραυγές και μετά απόλυτη σιωπή. Αυτοί ήταν οι τελευταίοι ήχοι της καταγραφής.

Βρέθηκε η σορός του πιλότου «φονιά»

Όπως έγινε γνωστό, το απόγευμα του Σαββάτου βρέθηκε η σορός του συγκυβερνήτη στα συντρίμμια του Airbus, η οποία ταυτοποιήθηκε με τη μέθοδο του DNA.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδουν γερμανικά ΜΜΕ, ο πατέρας του Αντρέας Λούμπιτς δηλώνει συντετριμμένος.

Παράλληλα, η γερμανική αστυνομία ανακάλυψε «μεγάλη ποσότητα φαρμάκων» που προορίζονται για την αντιμετώπιση ψυχοσωματικών διαταραχών στην κατοικία του Αντρέας Λούμπιτς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Welt am Sonntag». Κληθέντες από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) να σχολιάσουν σχετικά, Γάλλοι και Γερμανοί ερευνητές δεν θέλησαν ούτε να επιβεβαιώσουν ούτε να διαψεύσουν αυτή την πληροφορία.

Επικαλούμενη «υψηλόβαθμο ερευνητή», η εφημερίδα προσθέτει πως τον νεαρό άνδρα τον παρακολουθούσαν «αρκετοί νευρολόγοι και ψυχίατροι», επισημαίνοντας πως «ο Λούμπιτς υπέφερε από έντονο στρες και βαριάς μορφής κατάθλιψη, βάσει προσωπικών εγγράφων που εντοπίστηκαν στην κατοικία». Αντιθέτως, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι ο 27χρονος ήταν εξαρτημένος από ναρκωτικές ουσίες ή αλκοόλ. Η αστυνομία εξετάζει πλέον και υποβάλλει σε ερωτήσεις φίλους, συναδέλφους και γνωστούς του συγκυβερνήτη.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα, Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης