Λίγες ώρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στον σταθμό Σαντιάγο δε Κομποστέλα στη Γαλικία της Ισπανίας, με τουλάχιστον 80 νεκρούς (79 σύμφωνα με την «El País») και 168 τραυματίες (130 σύμφωνα με την «El País»), οι δικαστικές Αρχές της χώρας ξεκίνησαν εξονυχιστική έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό περιστατικό, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαιτίους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «El Mundo» μεταδίδει ότι από τους 168 συνολικά τραυματίες, οι 95 νοσηλεύονται και 32 εξ αυτών είναι σε κρίσιμη κατάσταση (κατά την «El País» ο αριθμός των τελευταίων είναι 36). Από τους 80 νεκρούς, οι 67 έχουν ταυτοποιηθεί μέσω της διαδικασίας των αποτυπωμάτων.

Την ίδια ώρα και ενώ ο Μαριάνο Ραχόι κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, νέες εικόνες που προκαλούν σοκ ήλθαν στο φως της δημοσιότητας από την ισπανική «Ελ Παΐς». Η εφημερίδα δημοσίευσε βίντεο από κάμερα ασφαλείας που ήταν τοποθετημένη στον σιδηροδρομικό σταθμό, το οποίο δείχνει καρέ-καρέ τη μοιραία στιγμή.

To βίντεο ντοκουμέντο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγη ώρα μετά το δυστύχημα, ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων έκαναν λόγο για ανθρώπινο λάθος και πιο συγκεκριμένα για παραβίαση του επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας. Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις αυτές ανέφεραν ότι η υπερταχεία αμαξοστοιχία τύπου Alvia 151 που εκτελούσε το δρομολόγιο που συνδέει τη Μαδρίτη με την πόλη Φερόλ φέρεται να κινούνταν με περίπου 200 χιλιόμετρα την ώρα, σε καμπύλη όπου η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα ήταν κατά μόνο 80!

Η «Ελ Παΐς» δημοσίευσε τη δραματική συνομιλία του μηχανοδηγού με τον σταθμάρχη αμέσως μετά το δυστύχημα, την ώρα που παρέμενε παγιδευμένος στην εκτροχιασμένη ατμομηχανή: «Πηγαίναμε με 190 χλμ./ώρα. Ελπίζω να μην έχουμε νεκρούς, γιατί δεν θα το αντέξει η συνείδησή μου. Άνθρωποι είμαστε, άνθρωποι είμαστε» επαναλάμβανε, αποδεχόμενος το σφάλμα του, αναφέρει η ισπανική εφημερίδα.

Στο «μικροσκόπιο» οι κινήσεις του μηχανοδηγού

Οι κινήσεις του μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας τέθηκαν επίσημα υπό έρευνα, όπως δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης μια εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Γαλικίας.

Η εκπρόσωπος του δικαστηρίου δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει εάν ο μηχανοδηγός είναι το μόνο πρόσωπο το οποίο αντιμετωπίζει ποινική δίωξη στο πλαίσιο της έρευνας για την τραγωδία.

Παράλληλα, είπε ότι τα μέλη των σωστικών συνεργείων ολοκλήρωσαν τις έρευνες για θύματα στα συντρίμμια της επιβατικής αυτής αμαξοστοιχίας.

Τριήμερο πένθος σε όλη την Ισπανία

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

«Θα υπογράψω διάταγμα για τριήμερο εθνικό πένθος» είπε ο Ραχόι στους δημοσιογράφους έπειτα από την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της πόλης Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, όπου έχουν μεταφερθεί τα περισσότερα από τα θύματα.

Επταήμερο πένθος στη Γαλικία

Επτά ημέρες πένθους στη Γαλικία της Ισπανίας κήρυξε σήμερα ο πρόεδρος της περιφέρειας, η οποία συγκλονίστηκε από το πολύνεκρο περιστατικό.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μετέβη στην πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, τη γενέτειρά του, και αμέσως μετά κατευθύνθηκε στον τόπο της τραγωδίας.

Ο Ραχόι μίλησε με τα μέλη των σωστικών συνεργείων, τα οποία συνεχίζουν την έρευνα και την απομάκρυνση των συντριμμιών των βαγονιών. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί κατόπιν τους τραυματίες στο νοσοκομείο.

Σε ένδειξη πένθους, τα Ανάκτορα στη Μαδρίτη ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος και ο πρίγκιπας διάδοχος Φελίπε διέκοψαν τις επίσημες δραστηριότητές τους.



Διαβάστε το χρονικό της τραγωδίας

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Διαβάστε επίσης:
Φωτογραφίες από ένα τρένο που «έτρεχε πολύ», Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013, 10:43

Σειρά λαθών και προβλημάτων οδήγησαν στην τραγωδία, Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013, 07:58

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης