Την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της νομοθετικής πρότασης για δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής χαιρετίζει σε ανακοίνωσή της η Frontex.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος με τη σημερινή ψηφοφορία από το Κοινοβούλιο. Ενώ ο νέος κανονισμός δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε ήδη ξεκινήσει εντατικές προετοιμασίες για την εφαρμογή της», αναφέρει εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι.
Οι βασικοί στόχοι του νέου οργανισμό είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να διασφαλίσει την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επιβλέπει την αποτελεσματική λειτουργία των συνοριακών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα,
να παρέχει αυξημένη επιχειρησιακή και τεχνική βοήθεια προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε, να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και να διαδραματίσει ενισχυμένο ρόλο στις επιστροφές.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, δημιουργείται μια δεξαμενή 1.500 εφέδρων συνοριοφυλάκων ταχείας αντίδρασης. Κάθε κράτος θα ορίζει τους συνοριοφύλακες με τους οποίους θα συμμετέχει. Η Ελλάδα με 50, ενώ η Κύπρος με 8.

Το κείμενο του κανονισμού θα πρέπει να μεταφραστεί σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. πριν από τις ψηφοφορίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για με την τελική έκδοση του κειμένου, ενώ ένα τελευταίο βήμα είναι η έγκριση του εγγράφου από το Συμβούλιο της Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μετάβαση από την Frontex στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φύλαξης Συνόρων και Ακτών θα είναι σταδιακή – ορισμένα από τα καθήκοντα που προτείνονται στο κείμενο του κανονισμού είναι νέα, ενώ άλλα αποτελούν επέκταση των υπαρχόντων. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα στοιχεία μπορούν να υλοποιηθούν γρήγορα, ενώ άλλα απαιτούν περισσότερο χρόνο», δήλωσε ο κ. Λετζέρι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης