Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

        Μία σειρά από ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις, για τη λειτουργία μηχανισμών κατασκοπείας και παρακολούθησης στην ΕΕ, περιλαμβάνει γραπτή ερώτηση, που κατέθεσε σήμερα στην Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

        Πέραν των άλλων, ξεχωρίζει η αποκάλυψη ότι, η λεγόμενη «Σχολή Κατασκόπων της ΕΕ» η οποία σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της ΕΕ εκπαιδεύει στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών από την ΕΕ, λειτουργεί από το 2013 και απέκτησε  έδρα της την Ελλάδα και Έλληνα Διοικητή, μετά από αίτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ!

        Γενικότερα, στην εν λόγω ερώτηση, αναφέρεται ότι:

-Εδώ και ορισμένους μήνες λειτουργεί η πλατφόρμα διακρατικής κατασκοπείας «Intelligence College of Europe» (ΙCE), με τη συμμετοχή πάνω από 23 κρατών – μελών της ΕΕ και 7 λεγόμενων εταίρων. Η εν λόγω πλατφόρμα έρχεται ως συμπλήρωμα στους ήδη υπάρχοντες μηχανισμούς , που ασχολούνται εδώ και χρόνια με την κρατική κι ευρωενωσιακή κατασκοπία, το μαζικό φακέλωμα και το χαφιεδισμό, όπως οι  EU – Lisa, ECRIS, Εurodac, EU INTCEN ,COSI, το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS III), το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS), το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (EES), το Ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών και άδειας ταξιδιού (ETIAS), «Ομάδα ενάντια στην τρομοκρατία» κ.α

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα δίκτυο αλληλοσυνδεόμενων βάσεων δεδομένων, ένα πολυπλόκαμο δίκτυο μηχανισμών επιτήρησης και παρακολούθησης.

-Στο ιδρυτικό κείμενο που υπέγραψαν οι χώρες που συμμετέχουν στον αντιδραστικό αυτό μηχανισμό του ΙCE αναφέρεται ανάμεσα στα άλλα, ότι ο σκοπός τους είναι «να γίνει ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε μυστικές υπηρεσίες, ακαδημαϊκούς και εκείνους που λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις». Επιπρόσθετα δε ερωτήματα εγείρει και το γεγονός, ότι οι εκπρόσωποι των κρατών στο ίδιο κείμενο κάνουν λόγο για ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες.

-Από το 2013 λειτουργεί η λεγόμενη «Σχολή Κατασκόπων της ΕΕ» η οποία σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της ΕΕ εκπαιδεύει στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών από την ΕΕ, έχοντας μάλιστα έδρα της την Ελλάδα και Έλληνα Διοικητή, μετά από αίτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και το «Κλαμπ τη Βέρνης» που δραστηριοποιείται εδώ και 51 χρόνια σε θέματα «ανταλλαγής απόψεων» γύρω από θέματα μυστικών υπηρεσιών.

-Οι παραπάνω σχεδιασμοί γύρω από την «ενισχυμένη συνεργασία» ανάμεσα σε μυστικές υπηρεσίες, κυβερνήσεις κρατών, δίκτυα πληροφοριοδοτών αποδεικνύεται στην πράξη ότι απασχολούν σε στρατηγικό επίπεδο την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τις αντίστοιχες υπηρεσίες και μηχανισμούς τους.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ζητά από την Κομισιόν να μάθει, πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η συγκρότηση μηχανισμών όπως η ΙCE, η «Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κατασκόπων» κ.α καταπατά κατάφορα τα δικαιώματα των λαών της Ευρώπης και συνοδεύονται από κατασταλτικά μέτρα κατά του δικαιώματος στην απεργία, τη διαδήλωση, τη συνδικαλιστική δράση εντείνοντας την πολυπλόκαμη καταστολή και περιστολή στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης