Διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν βίαια χθες για πρώτη φορά στο κέντρο της Τύνιδας ενώ πέντε πολίτες σκοτώθηκαν στην επαρχία, στο πλαίσιο του κινήματος αμφισβήτησης του καθεστώτος που έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων τον τελευταίο μήνα.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε από τις 22.00 το βράδυ μέχρι και τις 05.30 τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα και στα περίχωρά της μετά τις ταραχές, σε ορισμένες συνοικίες της Τύνιδας, όπου αναπτύχθηκαν στρατιωτικές δυνάμεις. Η απαγόρευση, πάντως, τηρήθηκε αυστηρά τη νύχτα στο κέντρο της Τύνιδας, ενώ στα περίχωρα αναφέρθηκαν κάποια μεμονωμένα επεισόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση του προέδρου, Ζίνε Ελ Αμπιντίνε Μπεν Αλι, που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 23 χρόνια, προσπάθησε ωστόσο να κατευνάσει τα πνεύματα, με την απομάκρυνση του υπουργού Εσωτερικών και την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων, «εκτός εκείνων που έχουν εμπλακεί σε πράξεις βανδαλισμού».

Όμως χθες το απόγευμα, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Εκατοντάδες νέοι φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του καθεστώτος προσπάθησαν να προχωρήσουν προς την λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα στην Τύνιδα και οι δυνάμεις ασφαλείας τους έκοψαν τον δρόμο χρησιμοποιώντας δακρυγόνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής, οι βίαιες συγκρούσεις στη χώρα έχουν προκαλέσει τον θάνατο 21 ανθρώπων, σύμφωνα με τις αρχές αλλά 50, σύμφωνα με πηγές των συνδικάτων. Χθες βίαιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στις πόλεις Ντουζ, Τάλα και Σφαξ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης