Απευθύνοντας έκκληση για αλλαγή πλεύσης, ο Χέιγκ είπε ότι το ελεύθερο εμπόριο ανάμεσα στην Ουκρανία και στην ΕΕ θα ωφελούσε και τη Ρωσία, και ζήτησε αυτοσυγκράτηση από τις κυβερνητικές δυνάμεις απέναντι στις φιλοευρωπαϊκές διαμαρτυρίες.

«Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση στην Ουκρανία. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να θεωρηθεί μια σύγκρουση Ανατολής-Δύσης» δήλωσε ο ίδιος στην τηλεόραση του BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν η Ουκρανία υπέγραφε τις συμφωνίες με την ΕΕ τις οποίες είχαμε προτείνει, για να έχει σχέσεις ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, αυτό θα ωφελούσε τον ουκρανικό λαό, αλλά θα ωφελούσε και τους Ρώσους. Θα ωφελούσε ολόκληρη την περιοχή, επομένως πρέπει να υπάρξει αλλαγή της στάσης σε αυτό» πρόσθεσε.

Ο Χέιγκ είπε ότι είχε επικοινωνία την Παρασκευή με τον Ουκρανό ομόλογό του «για να απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση, εν μέσω των βίαιων επεισοδίων, και για αλλαγή των αυταρχικών νόμων σχετικά με την ελευθερία έκφρασης και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Είπε ότι παρότρυνε την ουκρανική κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να επιδιώξουν συμφωνία, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι ζήτημα των ξένων χωρών να αποφανθούν ποια μορφή θα έχει αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό που θέλουμε είναι να δούμε μια σταθερή, δημοκρατική Ουκρανία να συνεργάζεται με τους γείτονές της, να αποτελεί τμήμα μιας όλο και πιο οικονομικά ευημερούσας περιοχής. Αν πρέπει να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα, είναι σημαντικό οι περιοριστικοί και καταπιεστικοί νόμοι να αλλάξουν… και οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να συνεχιστούν και να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία» κατέληξε ο Χέιγκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης