Ο σεισμολόγος,  Γιουκινόμπου Οκαμούρα, αποκάλυψε σήμερα πως είχε προειδοποιήσει πριν από δυο χρόνια την εταιρία Tepco ότι σε περίπτωση που ένα μεγάλο τσουνάμι χτυπήσει τις εγκαταστάσεις των εργοστασίων της εταιρείας στη Φουκουσίμα, θα προκαλέσει πολλά προβλήματα, ανακοίνωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Μόλις η εταιρεία πληροφορήθηκε τη σχετική εισήγηση του σεισμολόγου, επέμεινε ότι ο σχεδιασμός της για την αντιμετώπιση σεισμών ήταν επαρκής και δεν ήθελε να εξετάσει την υπόθεση πιθανής ζημιάς από σεισμική δόνηση και τσουνάμι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι παράξενο να συμπεριφέρεσαι χωρίς να λαμβάνεις υπ’ όψη σου αστάθμητους παράγοντες», ανέφερε ο Γιουκινόμπου Οκαμούρα, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Ενεργών Ρηγμάτων και Σεισμών.

Ο σεισμολόγος είχε προειδοποιήσει την εταιρία το 2009 μετά από μια μελέτη που διεξήγαγε από το 2004 σχετικά με ένα μεγάλο τσουνάμι που είχε στοιχίσει τη ζωή 1.000 ανθρώπων το έτος 869, μετά από ένα σεισμό 8,3 βαθμών. Στην έρευνά του ανακάλυψε ότι το τσουνάμι είχε πλήξει μεγάλες εκτάσεις στις παραθαλάσσιες περιοχές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας.

Η εταιρία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο έχει υποστηρίξει επανειλημμένα πως ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου ήταν «πέραν κάθε πρόβλεψης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης