Μέι από την Downing Street: Εγγυόμαστε τη σταθερότητα για την επόμενη πενταετία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017, 12:41
Μέι από την Downing Street: Εγγυόμαστε τη σταθερότητα για την επόμενη πενταετία
Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής από τη βασίλισσα Ελισάβετ η Τερέζα Μέι.  Νωρίτερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός κατέληξε σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το κόμμα DUP, το μεγαλύτερο ενωτικό κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας, το οποίο συγκέντρωσε 12 έδρες.

Οι Συντηρητικοί διαθέτουν 318 έδρες, οπότε με την ανοχή του DUP είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μετέβη στο Μπάκιγχαμ περίπου στις 12.30 (τοπική ώρα, 14.30 ώρα Ελλάδας) και έλαβε την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησής της. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν οι Ιρλανδοί βουλευτές θα συμμετέχουν ή όχι στο κυβερνητικό σχήμα ή αν θα αρκεστούν στην ψήφο ανοχής.

Σε δηλώσεις της έξω από την Downing Street η Μέι ανέφερε πως η χώρα της αυτήν την περίοδο αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη είναι η «ομόνοια, η ευημερία και η σταθερότητα». Όπως είπε, «εμείς έχουμε την ικανότητα και τη δικαιοδοσία να τα εγγυηθούμε όλα αυτά» σε βάθος πενταετίας.
Η πρωθυπουργός δήλωσε  ότι θα σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση με τη βοήθεια των ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας για να παράσχει πολιτική βεβαιότητα και να οδηγήσει τη Βρετανία σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να εξασφαλίσει την επιτυχία μιας συμφωνίας για το Brexit.

Η Μέι ζήτησε σήμερα από τη βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ την άδεια για να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση αφού το Συντηρητικό Κόμμα της έχασε στις εκλογές την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του μερικές ημέρες πριν από την ημερομηνία που επρόκειτο να αρχίσουν οι συνομιλίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Έξω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, η Μέι δήλωσε πως μπορεί να βασιστεί στο κοινοβούλιο στην υποστήριξη των «φίλων» της του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), αφού οι κυβερνώντες Συντηρητικοί απέτυχαν να κερδίσουν την πλειοψηφία.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τους φίλους και συμμάχους μας ιδιαίτερα του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος», δήλωσε.

«Τα κόμματά μας έχουν μια ισχυρή σχέση στη διάρκεια πολλών ετών και αυτό με πείθει ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε μαζί προς το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου».
Η Τερέζα Μέι απορρίπτει έτσι τις εκκλήσεις να υποβάλει την παραίτησή της που διατυπώθηκαν μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών πρόωρων εκλογών.

Το DUP είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα πως δεν σχολιάζει πληροφορίες ότι συμφώνησε να στηρίξει τους κυβερνώντες Συντηρητικούς της Μέρκελ.

Μερικοί πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών με τη στήριξη του DUP μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και πιστεύουν πως είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν νέες εκλογές.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017, 16:27