Η Τεχεράνη άρχισε την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας

Η Τεχεράνη άρχισε την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας
Το Ιράν σταμάτησε την πιο ευαίσθητη πυρηνική του δραστηριότητα, βάσει της συμφωνίας που συνήψε με τις μεγάλες δυνάμεις, αναφέρει εμπιστευτική έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για τη χαλάρωση ορισμένων δυτικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, το Ιράν έχει αρχίσει την αραίωση των αποθεμάτων του εμπλουτισμένου ουρανίου του σε ποσοστό 20%, επίπεδο το οποίο είχε φέρει την Τεχεράνη πιο κοντά στην παραγωγή καυσίμου για την κατασκευή ατομικού όπλου. «Η Υπηρεσία επιβεβαιώνει ότι από τις 20 Ιανουαρίου του 2014, το Ιράν σταμάτησε τον εμπλουτισμό του ουρανίου U-235 σε ποσοστό άνω του 5% στις δύο μονάδες φυγοκέντρησης στη Νατάνζ και το Φορντό» τονίζει στην έκθεσή της η ΙΑΕΑ.

Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ότι το Ιράν σταμάτησε τον εμπλουτισμό του ουρανίου σε υψηλό βαθμό στο πυρηνικό εργοστάσιο της Νατάνζ με βάση την ιστορική συμφωνία που έχει συνάψει με τις μεγάλες δυνάμεις.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, η οποία επετεύχθη τον Νοέμβριο στη Γενεύη, το Ιράν σταματά τον εμπλουτισμό του ουρανίου κατά 20%, με αντάλλαγμα τη χαλάρωση ορισμένων οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες του έχουν επιβληθεί λόγω της αμφιλεγόμενης πυρηνικής του δραστηριότητας. «Η διακοπή του εμπλουτισμού του ουρανίου σε ποσοστό 20% άρχισε στο εργοστάσιο της Νατάνζ και οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας μεταβαίνουν στο εργοστάσιο του Φορντό» δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο υπ' αριθμόν δύο του Οργανισμού Πυρηνικής Ενεργείας του Ιράν Μπεχρούζ Καμαλβαντί.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014, 16:13