Το Ιράν καταδίκασε την Πέμπτη τη δημοσίευση από τη γαλλική εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo προσβλητικών για τον προφήτη Μωάμεθ γελοιογραφιών, μετά από μια διαδήλωση από περίπου 200 άτομα μπροστά στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Τεχεράνη.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν καταδικάζει σθεναρά τις ύβρεις κατά των ιερών οντοτήτων του Ισλάμ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Mεχπανπαράστ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA. Αυτές οι «προσβλητικές γελοιογραφίες είναι μια συνωμοσία που έχει εξυφανθεί από σιωνιστικούς κύκλους», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αρχή της ελευθερίας της έκφρασης δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να προσβάλλεται η πίστη και οι θρησκείες. Ας ελπίσουμε ότι η γαλλική κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να καταδικάσει αυτά τα προσβλητικά ντοκουμέντα», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, περίπου 200 άτομα που παρουσιάστηκαν ως “φοιτητές” διαδήλωσαν χωρίς επεισόδια μπροστά στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Τεχεράνη κατά της δημοσίευσης των γελοιογραφιών, δήλωσε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Θάνατος στην Αμερική», «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θάνατος στη Γαλλία» και κρατήθηκαν μακριά από την πρεσβεία από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Στη συνέχεια διασκορπίστηκαν χωρίς επεισόδια μετά από δύο ώρες, και αφού έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρεσβεία έκλεισε για προληπτικούς λόγους. Η διαδήλωση δεν είχε λάβει επίσημη άδεια, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στην πρεσβεία από το ιρανικό ΥΠΕΞ. Καμία όμως διαδήλωση δεν μπορεί να λάβει χώρα στην Τεχεράνη, χωρίς τουλάχιστον τη σιωπηρή συμφωνία των αρχών, ιδίως όταν τίθενται στο στόχαστρο ξένες αποστολές.

Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης