Στην ιρακινή κυβέρνηση επιρρίπτει ευθύνες το Ιράν για τη φωτιά που έβαλαν διαδηλωτές στο προξενείο του, το οποίο βρίσκεται στην ιερή πόλη Νατζάφ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί, «η ιρακινή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη να διασφαλίσει την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών και των διπλωματών στο Ιράκ …Η Τεχεράνη καταδικάζει κατηγορηματικά την επίθεση και ζητεί από την ιρακινή κυβέρνηση να απαντήσει σθεναρά στους δράστες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια κλιμάκωση της βίας στις διαδηλώσεις που έχουν στόχο την πτώση της υποστηριζόμενης από το Ιράν κυβέρνησης, ιρακινοί διαδηλωτές εισέβαλαν χθες και έβαλαν φωτιά στο ιρανικό προξενείο στη νότια πόλη Νατζάφ.

Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε πως το προσωπικό του προξενείου, που είχε απομακρυνθεί λίγο πριν από την εισβολή των διαδηλωτών, είναι «σώο και αβλαβές». Το Ιράκ καταδίκασε την επίθεση.

Οι διαμαρτυρίες, που άρχισαν την 1η Οκτωβρίου στη Βαγδάτη και έχουν επεκταθεί σε όλες τις νότιες πόλεις, αποτελούν τη μεγαλύτερη αμφισβήτηση της πολιτικής τάξης στο Ιράκ, όπου επικρατούν οι σιίτες μετά την αμερικανική εισβολή του 2003 που ανέτρεψε τον σουνίτη δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης