To Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι εξάρθρωσε τρεις ένοπλες οργανώσεις που σχεδίαζαν επιθέσεις σε σιίτες μουσουλμάνους κατά το ετήσιο προσκύνημα του Αρμπάιν, που σηματοδοτεί τη λήξη του 40ήμερου πένθους, στη μνήμη του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, του ιμάμη Χουσεΐν.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ιρανοί ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην πόλη Κερμπάλα του σημερινού Ιράκ, όπου οι σιίτες θεωρούν ότι έχουν ενταφιαστεί τα λείψανα του ιμάμη Χουσεΐν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιρανός υπουργός Πληροφοριών Μαχμούντ Αλαβί, ο οποίος επισκέπτεται την περιοχή της μεθορίου Ιράν-Ιράκ, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι «τρεις τρομοκρατικές οργανώσεις που ήθελαν να στοχεύσουν εναντίον των προσκυνητών της Ασούρα εξαρθρώθηκαν».

Δεν διευκρίνισε, πάντως, πότε και πού πραγματοποιήθηκαν οι συλλήψεις των μελών τους.

Οι σιίτες θεωρούνται αποστάτες από τους σκληροπυρηνικούς σουνίτες ισλαμιστές στο Ιράκ. Ένοπλες σουνιτικές οργανώσεις στο Ιράν έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων τους τελευταίους μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τεχεράνη έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους ασφαλείας στις περιοχές στα σύνορα μετά την επίθεση ενόπλων που σκότωσαν 25 ανθρώπους σε στρατιωτική παρέλαση στην πόλη Αχβάζ, νοτιοδυτικά της χώρας τον Σεπτέμβριο.

Ένοπλοι του Ισλαμικού Κράτους και μια αντικυβερνητική αραβική οργάνωση, η Εθνική Αντίσταση Αχβάζ, είχαν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά καμία από τις δύο οργανώσεις δεν είχε παρουσιάσει αποδείξεις για να στηρίξει τον ισχυρισμό της.

Τουλάχιστον 10 Ιρανοί, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, περιλαμβανομένων των Φρουρών της Επανάστασης, απήχθησαν την περασμένη εβδομάδα στα σύνορα με το Πακιστάν. Μια σουνιτική αυτονομιστική οργάνωση ανακοίνωσε ότι τους απήγαγε ως αντίποινα στις πρακτικές καταστολής εις βάρος σουνιτών μουσουλμάνων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης