Αρνείται η τουρκική κυβέρνηση ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί φέτος, ενώ παράλληλα καταφέρθηκε εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της στήριξης που παρέχει στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το skai.gr την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε τον τούρκο πρεσβευτή ώστε να του εκφράσει την έντονη ενόχληση της Αθήνας με τις αυξημένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών. Σήμερα ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως το δίμηνο μετά τις εκλογές του Ιουλίου οι φιλοξενούμενοι στα νησιά έχουν αυξηθεί κατά 8.000 έως 9.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών της Άγκυρας Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε σήμερα πως στο οκτάμηνο του έτους οι ροές προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχουν μειωθεί κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Ο κ. Σοϊλού υποστήριξε πως μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου έχουν πλεύσει προς τη χώρα μας 29.025 πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι 30.842 που είχαν επιχειρήσει να φτάσουν στα νησιά στο περυσινό οκτάμηνο. Το τηλεγράφημα δεν αναφέρει αν παρέθεσε επιμέρους στοιχεία συγκεκριμένα για το τελευταίο δίμηνο.

Ο κ. Σοϊλού άφησε αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την συμπαράσταση που προσφέρει στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Εάν η ΕΕ ήταν εξίσου ανήσυχη για την Τουρκία όσο είναι για την Ελλάδα θα λύναμε ζητήματα και προβλήματα καλύτερα”, σχολίασε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.

Ο τούρκος υπουργός προσέθεσε πως ο ΟΗΕ παρακολουθεί το ζήτημα “με πολύ περισσότερη προσοχή σε σχέση με την ΕΕ”.

Εξέφρασε την λύπη του τις τοποθετήσεις της Κομισιόν, η οποία ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι είναι σε επαφή με την Άγκυρα για να διασφαλιστεί η τήρηση των δεσμεύσεών της όσον αφορά την συμφωνία του 2016.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης