Οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας συνεχώς βελτιώνονται μετά την αναθέρμανσή τους νωρίτερα εφέτος, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Στο τηλεγράφημα του πρακτορείου επισημαίνεται ότι «πολλές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ανησυχούν ιδιαίτερα με την εξέλιξη αυτήν και την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΝΑΤΟ έχει προειδοποιήσει την Άγκυρα για το ενδεχόμενο διακοπής όλων των αμυντικών επαφών ανάμεσα στην Τουρκία και την Ατλαντική Συμμαχία, αποκάλυψε ο πρώην διοικητής της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας Dr Erdogan Karalus στον ανταποκριτή του Sputnik στην Τουρκία.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg πιστεύει πως η Τουρκία δεν θα κάνει βήματα που θα υπονομεύσουν την ενότητα της Συμμαχίας. Ωστόσο, ο Καραλούς υποστήριξε πως «η Τουρκία είναι ανεξάρτητο κράτος και θα αποφασίσει μόνη της με ποιον θα συνεργασθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Τουρκία ενδιαφέρεται να αγοράσει ρωσικά όπλα λόγω της υψηλής τους ποιότητας, ενώ το ΝΑΤΟ θεωρεί παρόμοια οικονομική απόφαση ως βήμα που απειλεί την ενότητα της Συμμαχίας» είπε ο Καραλούς.

Τις προηγούμενες ημέρες το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας είχε επιδείξει ενδιαφέρον για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού αμυντικού συστήματος S-400.

Ο Τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος Ibrahim Kalin σε δηλώσεις του στις αρχές του μήνα είχε αποκαλύψει ότι Μόσχα και Άγκυρα «έχουν συμφωνήσει στις λεπτομέρειες στην ενδεχόμενη συνεργασία για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος».

«Ελπίζουμε ότι τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους και το σύστημα αυτό θα εναρμονισθεί με τις απαιτήσεις της Συμμαχίας» είπε ο Ισίκ.

Το ρωσικό νέας γενιάς αντιαεροπορικό σύστημα S-400 φέρει τρεις διαφορετικού τύπου πυραύλους ικανούς να παρακολουθήσουν και να καταστρέψουν αεροπορικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων, σε μικρή αλλά και μεγάλη απόσταση.

Πληροφορίες από sputniknews.com

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης