Η Τουρκία εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες με τη Ρωσία για την αποδυνάμωση της βίας στη βορειοδυτική Συριακή επαρχία Idlib, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου την Τετάρτη, καθώς επιδιώκει να αποτρέψει νέα επίθεση στο τελευταίο οχυρό της αντιπολίτευσης που θα μπορούσε να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή.

Παρατηρητές επισημαίνουν πως η Τουρκία ελπίζει ότι ομάδα εργασίας μαζί με τη Ρωσία θα διευκολύνει τις επιθέσεις για τον έλεγχο στο τελευταίο προπύργιο από τις ανταρτικές περιοχές έδαφος της Συρίας, αλλά ότι θα πείσει τη Ρωσία να απαιτήσει παραχωρήσεις σε άλλους στόχους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μόσχα και η Άγκυρα υποστηρίζουν αντίθετα μέρη στην οκταετή σύγκρουση της Συρίας, αλλά συνεργάστηκαν για να υποχρεώσουν τούς αντιμαχόμενους προς ένα πολιτικό ψήφισμα.

Μέλος της Συριακής Πολιτικής Άμυνας (Λευκά Κράνη) επιθεωρεί τα ερείπια μετά από βομβαρδισμούς από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και τους συμμάχους τους στο χωριό Maarit Sin στην ύπαιθρο της επαρχίας Idlib στις 11 Μαΐου 2019.

 Οι προσπάθειές τους περιλαμβάνουν την περάτωση της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης  για το Idlib, το οποίο ελέγχεται από πολιτοφυλακές που αγωνίζονται με τις δυνάμεις του προέδρου Bashar al-Assad και όπου περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πολίτες βρίσκουν καταφύγιο από τον πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρακολουθούν σε μεγάλο βαθμό από το περιθώριο, η Τουρκία ανέλαβε έντονο ρόλο στο τελικό παιχνίδι της Συρίας και έχει καλλιεργήσει στενότερους δεσμούς με τους άλλους δύο σημαντικούς ξένους παίκτες της χώρας, το Ιράν και τη Ρωσία. Σημαντικό παράγοντα στις σχέσεις της Τουρκίας με τους δυτικούς εταίρους της, αποτελεί ιδιαίτερα το σχέδια της Άγκυρας για την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας..

«Η λήψη πιο συνεργάσιμης στάσης απέναντι στην Ουάσινγκτον – είτε με την καθυστέρηση της αγοράς S-400 είτε απλά με την ματαίωσή  της – θα ήταν ένας τρόπος για να διατηρηθεί η οικονομία έστω  βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Danforth στο Al-Monitor. «Εκτελεί μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης σε μια θυελλώδη θάλασσα».
Άλλη διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι για την επικράτεια της βορειοανατολικής Συρίας, η οποία σήμερα διεξάγεται από υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ κούρδοι μαχητές τους οποίους η Τουρκία βλέπει ως τρομοκράτες. Η Τουρκία θέλει να πάρει τον έλεγχο  «ασφαλούς ζώνης» εκεί, μετά από την προγραμματισμένη αποχώρηση των ΗΠΑ, ενώ η Ουάσινγκτον έχει υποσχεθεί να προστατεύσει τους Κούρδους.

Τουρκία και  Ρωσία θα έχουν συγκροτήσει   ομάδα εργασίας στην προσπάθεια να αποκαταστήσουν σχετική ηρεμία στο Idlib, ακόμη και όταν ο στρατός του Assad υπονομεύει την “πρόοδο” αυτή της Άγκυρας και της Μόσχας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu σε δημοσιογράφους. «Έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας. Η επιθετική στάση του καθεστώτος πρέπει να λήξει και οι επιθέσεις [στο Idlib] πρέπει να σταματήσουν».

Τα στρατεύματα του Άσαντ, υποστηριζόμενα από τη Ρωσία, άρχισαν επίθεση στο  Idlib στα τέλη του περασμένου μήνα, σκοτώνοντας 400 ανθρώπους και αναγκάζοντας 150.000 άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Στις πιο έντονες μάχες στον πόλεμο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Η Τουρκία υποστηρίζει τους αντιπάλους του Assad από το 2011 και φοβάται μήπως οι επιθέσεις αυτές, θα ωθήσουν τους πρόσφυγες στα σύνορα.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να διασώσει τη συμφωνία που κατέληξε τον Σεπτέμβριο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και του είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία τους τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση της Συρίας «επιδιώκει να σαμποτάρει την τουρκο-ρωσική συνεργασία».

Ο επενδυτής ανησυχεί για το γεγονός ότι η Τουρκία διαλύει τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της παρεμπόδισης των πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, ξυρίστηκε περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας της λίρας σε ένα χρόνο. Μια κρίση του νομίσματος ξέσπασε τον Αύγουστο, αφού το Τράμπα χτύπησε σε μεγάλο βαθμό συμβολικές κυρώσεις στην Τουρκία για την άρνησή του να απελευθερώσει τον Andrew Brunson, έναν Αμερικανό πάστορα που φυλακίστηκε στις κατηγορίες κατασκοπείας.

Ο Brunson απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο, αλλά άλλοι Αμερικανοί πολίτες και Τούρκοι που εργάζονται σε διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ είναι είτε φυλακισμένοι είτε αντιμετωπίζουν δίωξη.

Την Τετάρτη, ένα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης πραγματοποίησε τη δεύτερη ακρόαση στη δίκη του Μέτιν Τοπούζ, ο οποίος εργάστηκε για την αμερικανική υπηρεσία επιβολής ναρκωτικών στην Κωνσταντινούπολη και συνελήφθη στα τέλη του 2017 για κατηγορίες που συνεργάστηκε με πραξικοπηματίες που δεν κατάργησαν τον Ερντογάν το 2016. τους ισχυρισμούς και αντιμετωπίζει τη ζωή στη φυλακή εάν καταδικαστεί.

Ο Jeffrey Hovenier, πρεσβευτής της Ουάσινγκτον στην Άγκυρα, ανέφερε ότι λέει στους δημοσιογράφους στο δικαστήριο ότι δεν υπήρχαν «αξιόπιστες ενδείξεις για οποιαδήποτε ποινική αδίκημα» εναντίον του Topuz και η κυβέρνησή του αναμένει ότι η δίκη θα διεξαχθεί «γρήγορα, διαφανώς και δίκαια». Το δικαστήριο έθεσε την επόμενη ακρόαση στις 28 Ιουνίου.

Η ακρόαση αυτή θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την πρώτη επίσκεψή της στην Τουρκία. Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαγιάκ, ο οποίος συναντήθηκε τον Τρούμπα στο Οβάλ Γραφείο τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι οι συνομιλίες του Σαββατοκύριακου ήταν σε εξέλιξη για τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί την Τουρκία τον Ιούλιο.
Διακινδυνεύεται επίσης η ολοκλήρωση ενός νέου συντάγματος για τη μεταπολεμική Συρία.

Το τηλεφώνημα Ερντογάν-Πούτιν, συνέπεσε με αναφορές των ΜΜΕ ότι η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν διέξοδο για το δικό τους διπλωματικό αδιέξοδο λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400. Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή ακύρωση της συμφωνίας όπλων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σύγκλιση με τη Ρωσία.

«Η Τουρκία έχει κολλήσει σε μια δύσκολη κατάσταση. Προσπαθεί να κάνει ελιγμούς μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας και να διαμορφώσει μια ανεξάρτητη πολιτική ενόψει της τεράστιας πίεσης και από τις δύο χώρες», δήλωσε ο Nicholas Danforth, αξιωματούχος στο Γερμανικό Ταμείο Marshall.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι οι S-400 θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και ότι έχουν σχεδιαστεί για να καταρρίψουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία επιθυμεί η Τουρκία να αποκτήσει και να συμμετέχει στην συμπαραγωγή τους. Ο στρατός της Τουρκίας, ο δεύτερος μεγαλύτερος του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα F-35, όταν θα πάρει στην κατοχή το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα τον Ιούλιο.

Την περασμένη εβδομάδα οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ζήτησαν από την Άγκυρα να αναβάλει έως το 2020 την παραλαβή του ρωσικού  αμυντικού συστήματος για να δώσει ο ένας τον άλλον χρόνο για να επιλύσουν την κρίση, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ωστόσο, την Τετάρτη, ο Τσαβούσογλου  αρνήθηκε ότι η Τουρκία θα καθυστερήσει την αγορά παρά την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων.

 Η απόκτηση των S-400 θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τον αμερικανικό νόμο (CAATSA), ο οποίος απαιτεί από τον πρόεδρο Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις σε χώρες που «πραγματοποιούν σημαντική συναλλαγή με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών ή άμυνας».

«Το αργότερο τον Ιούλιο θα γνωρίζουμε αν η Τουρκία επιλέγει να παραμείνει στην παραδοσιακή και πραγματική Δυτική συμμαχία της ή να την εμποδίσει με ένα φανταστικό λεγόμενο ”ευρασιατικό”», δήλωσε ο Τούρκος Aydin Selcen, πρώην διπλωμάτης που τώρα εργάζεται ως ανεξάρτητος  αναλυτής πολιτικής.

«Η προμήθεια των S-400 αλλά η απομάκρυνσή τους από την Τουρκία ή η αποστολή αυτών των συστημάτων σε κάποια τρίτη χώρα όπως το Κατάρ ή το Αζερμπαϊτζάν, δεν είναι πραγματικές επιλογές, καθώς η CAATSA ορίζει σαφώς κυρώσεις όταν αγοράζονται», ανέφερε σε συνέντευξή του.

Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αποδειχτούν καταστροφικές για την εύθραυστη οικονομία της Τουρκίας, λόγω της ύφεσης που οδήγησε την ανεργία στο 14,7%, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Πληροφορίες από al Monitor.com

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης