Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του αρθρογράφου στην Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνει ότι η χώρα του θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για να γίνει γνωστή η αλήθεια για τη δολοφονία του.

Ο ίδιος μέσω της εφημερίδας «Washington Post» υποστηρίζει ότι «ορισμένοι από τους δολοφόνους του Σαουδάραβα δημοσιογράφου φαίνεται ότι διαφεύγουν τη δικαιοσύνη». Ο Ερντογάν επισημαίνει ότι η Τουρκία θέλει να μάθει πού βρίσκεται το πτώμα του δημοσιογράφου και ποιος έδωσε την έγκριση για την επιχείρηση αυτή, υπονοώντας ότι πραγματοποιήθηκε από πράκτορες ενός «παρακράτους» στην Σαουδική Αραβία. «Το γεγονός πως οι δολοφόνοι του δημοσιογράφου ταξίδεψαν με διπλωματικά διαβατήρια και “μετέτρεψαν ένα διπλωματικό κτήριο σε τόπο εγκλήματος” θέτει ένα επικίνδυνο προηγούμενο…» αναφέρει στο άρθρο του ο Ταγίπ Ερντογάν. Και συνεχίζει λέγοντας ότι «ίσως είναι πιο επικίνδυνη η ατιμωρησία της οποίας φαίνεται να χαίρουν πίσω στο βασίλειο ορισμένοι από τους δολοφόνους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά που εθεάθη ζωντανός ο δημοσιογράφος ήταν στις 2 Οκτωβρίου του 2018 όταν έμπαινε στο προξενείο της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, για να παραλάβει τα απαραίτητα έγγραφα εν όψει του γάμου του. Το πτώμα του διαμελίστηκε και απομακρύνθηκε από το κτήριο, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, ενώ τα λείψανά του δεν έχουν βρεθεί.

Την ίδια ώρα, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CBS δήλωσε ότι «σε καμία περίπτωση» δεν έδωσε ο ίδιος την εντολή για τη δολοφονία του Κασόγκι, μολονότι ως ηγέτης της χώρας του φέρει ευθύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένδεκα Σαουδάραβες ύποπτοι δικάζονται υπό συνθήκες μυστικότητας. Ελάχιστες ακροαματικές διαδικασίες έχουν γίνει. Σε έκθεση ειδικών του ΟΗΕ διατυπώθηκε η πρόταση να διενεργηθεί έρευνα για τον πρίγκιπα διάδοχο και άλλους κορυφαίους Σαουδάραβες αξιωματούχους.

Η CIA και ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις λένε ότι πιστεύουν πως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος έδωσε εντολή για την επιχείρηση, κάτι το οποίο αξιωματούχοι του βασιλείου έχουν επανειλημμένως διαψεύσει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης