Η Τουρκία επιτίθεται στο Χαλέπι

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2020, 13:52
Η Τουρκία επιτίθεται στο Χαλέπι

Στο κόκκινο βρίσκεται ξανά η Συρία μετά την κατάπαυση πυρός που συμφώνησαν τον περασμένο Οκτώβριο ΗΠΑ και Τουρκία.

Λίγες ώρες μετά την δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Τουρκία μπορεί να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοδυτική συριακή επαρχία του Ιντλίμπ, Σύροι αντάρτες υποστηριζόμενοι από την Τουρκία εξαπέλυσαν σήμερα Σάββατο, επίθεση εναντίον κυβερνητικών θέσεων βορειοανατολικά του Χαλεπιού.

Όπως ανακοίνωσαν πηγές των ανταρτών και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η επίθεση επικεντρώθηκε σε μια περιοχή κοντά στην πόλη αλ Μπαμπ, την οποία ελέγχουν η Τουρκία και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί της από το 2017. Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, δεν μετέδωσαν τίποτε για την επίθεση που ανοίγει ένα νέο μέτωπο εναντίον του στρατού της Συρίας ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα σημείωσε αρκετές νίκες στη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ.

Πηγές των ανταρτών τόνισαν ότι στην επιχείρηση δεν συμμετέχουν τουρκικά στρατεύματα και πρόσθεσαν ότι μέχρι στιγμής έχουν καταλάβει τρία χωριά.

Από την πλευρά του το Συριακό Παρατηρητήριο έκανε λόγο για μια σφοδρή επίθεση «που εξαπολύθηκε από ομάδες πιστές στην Άγκυρα».

Να σημειωθεί ότι, ο συριακός κυβερνητικός στρατός, υποστηριζόμενος από την Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας, σημείωσε αυτή την εβδομάδα γρήγορη προέλαση στην Ιντλίμπ, καταλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και τη στρατηγικής σημασίας πόλη Μααρέτ αλ Νούμαν, η οποία βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της αλ Μπαμπ.

Η επαρχία Ιντλίμπ και τα βόρεια τμήματα του Χαλεπιού αποτελούν τα τελευταία μεγάλα προπύργια των ανταρτών στη Συρία.

Ερντογάν: «Χάνουμε την υπομονή μας»

Χθες, Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, είχε προαναγγείλει την επίθεση λέγοντας πως η Τουρκία μπορεί να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοδυτική συριακή επαρχία του Ιντλίμπ, αν δεν διευθετηθεί αμέσως η κατάσταση στην περιοχή αυτή.

Δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, είχε δηλώσει πως η Άγκυρα χάνει την υπομονή της με την επίθεση των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβιάζει συμφωνίες που έχουν στόχο να μειωθούν οι συγκρούσεις στην περιοχή.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2020, 14:26