Η Τουρκία ίδρυσε την πρώτη της στρατιωτική βάση στο Κατάρ το 2017, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας ασφαλείας που υπεγράφη στα τέλη του 2015. Η βάση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας των δύο χωρών να αντιμετωπίσουν απροσδιόριστους «κοινούς εχθρούς».

Η Τουρκία βρίσκεται κοντά στη δημιουργία δεύτερης βάσης στο Κατάρ, ενώ η εγκατάσταση αναμένεται να εγκαινιαστεί το φθινόπωρο από τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την εφημερίδα, η εγκατάσταση θα βρίσκεται κοντά στη στρατιωτική βάση Tariq bin Ziyad στη νότια Ντόχα, όπου βρίσκεται και η υπάρχουσα βάση της Τουρκίας που διαθέτει 3.000 στρατιώτες. Η κατασκευή της νέας στρατιωτικής βάσης λέγεται ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν πιέσει το Κατάρ να τερματίσει τη στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία, με τις δύο χώρες και τους συμμάχους τους να θέτουν τη Ντόχα υπό αποκλεισμό στα μέσα του 2017. Η Τουρκία ανταποκρίθηκε στην πίεση αναπτύσσοντας περισσότερα στρατεύματα στη χώρα, οδηγώντας σε ψύχρανση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ριάντ.

Χαρακτηρίζοντας την τουρκική παρουσία στον Περσικό Κόλπο «αντιστάθμισμα» τόσο στο Ιράν όσο και στη Σαουδική Αραβία, η εφημερίδα στάθηκε στο φυσικό αέριο του Κατάρ τονίζοντας τη σημασία της βάσης, ειδικά «αν λάβουμε υπόψη τους ενεργειακούς πολέμους στην περιοχή, την ατζέντα των ΗΠΑ που προσανατολίζεται στο Ιράν, τους πιθανούς ελιγμούς του Ιράν χρησιμοποιώντας τον πληθυσμό των Σιιτών και τις χώρες του Περσικού Κόλπου – κυρίως τις κρυφές ή φανερές πράξεις της Σαουδικής Αραβίας ενάντια στην Τουρκία», όπως τονίζεται στο δημοσίευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα φέτος, πριν από την παράδοση των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 στην Τουρκία, οι Τούρκοι αξιωματούχοι φέρονταν να εξέταζαν την ανάπτυξη αυτών των συστημάτων στο Κατάρ για να αποφύγουν την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Πέρα από το Κατάρ, η Τουρκία έχει στρατιωτικό προσωπικό ή βάσεις στο Αζερμπαϊτζάν, στα Κατεχόμενα της Κύπρου, στο Βόρειο Ιράκ, τη Σομαλία και τη Βόρεια Συρία.

Οι εντάσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με φόντο τα σχέδια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να δημιουργήσουν έναν «συνασπισμό για την ασφάλεια στη θάλασσα» προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση εμπορικών πλοίων μέσω των Στενών του Ορμούζ και του Περσικού Κόλπου. Το Ιράν καλεί τις εξωτερικές δυνάμεις να παραμείνουν μακριά από την περιοχή, τονίζοντας ότι οι περιφερειακές δυνάμεις είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την ασφάλεια στην περιοχή.

Πηγή: sputnik.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης