Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα περί αυστηρών ευρωπαϊκών συστάσεων στην Τουρκία, η χώρα του Ερντογάν εξακολουθεί να λαμβάνει από την ΕΕ δισ. ευρώ για το μεταναστευτικό και προενταξιακή βοήθεια!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζήτημα αναδεικνύει, με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο Γάλλος ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Jean-Paul Garraud, που αποκαλύπτει, παράλληλα, ότι η Τουρκία έχει λάβει 18 δισεκατομμύρια ευρώ σε προενταξιακά κεφάλαια από το 1996!

Σημειώνει, ακόμη, ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016 προβλέπει εκταμίευση 6 δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα αυτή για να φιλοξενεί παράνομους μετανάστες που φτάνουν στην ΕΕ.

Όλα αυτά όταν, όπως υπογραμμίζει ο Γάλλος ευρωβουλευτής, η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει μπλοκάρει 40.000 λαθρομετανάστες από την αρχή του έτους, αριθμός που θυμίζει το μεταναστευτικό ρεύμα του Φεβρουαρίου 2020, όταν η Τουρκία απείλησε να προκαλέσει στην ΕΕ μεταναστευτικό τσουνάμι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, η Τουρκία αμφισβήτησε πρόσφατα την κυριαρχία της Ελλάδας σε 16 νησιά του Αιγαίου, έχει παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο και ετοιμάζεται να στείλει πλοία στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.

Την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022 το Κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση που αποδοκιμάζει την «οπισθοδρόμηση της Τουρκίας στις θεμελιώδεις ελευθερίες, στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου».

Εύλογα, δε, θέτει τα εξής ερωτήματα:

1. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, μπορεί πράγματι η Τουρκία να διατηρήσει την ιδιότητά της ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ;

2. Θα σταματήσει, τελικά, η Κομισιόν να πληρώνει για τα προενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας;

3. Σχεδιάζει η Κομισιόν ή η Frontex να ενισχύσει τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης