Σε έντονη αντίδραση απέναντι στη συνέχιση από την Τουρκία του μπλοκαρίσματος της συνεργασίας της Αυστρίας στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «Σύμπραξης για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ – μπλοκάρισμα που προφανώς σχετίζεται με την πάγια θέση της Βιέννης για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. – Τουρκίας – προέβη με δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ.

Ο υπουργός ανήκει στο κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αυστρίας, το οποίο ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού με το κεντροδεξιό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καταδικάζω με δριμύτητα τη στάση της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ, η οποία είναι ανεύθυνη απέναντι στην Αυστρία και ενισχύει επιπλέον την εκτίμησή μου ότι η Τουρκία απέχει αυτή τη στιγμή πολύ από το να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς με τη στάση της αυτή θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της ασφάλειας στην Ευρώπη», τονίζει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Kurier.

Σε ανάλογες δηλώσεις του στην εφημερίδα Osterreich, ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ επισημαίνει ότι «η καταστροφική συμπεριφορά της Τουρκίας είναι ανεύθυνη και καταδεικνύει ότι αυτή η χώρα δεν είναι αρκετά ώριμη για να ανήκει στην Ε.Ε.», ενώ ταυτόχρονα ζητά την αλληλεγγύη των εταίρων της Βιέννης στην Ε.Ε., δεδομένου ότι η συμμετοχή της Αυστρίας στις ειρηνευτικές αποστολές στα Βαλκάνια (σ.σ.: της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο και της EUFOR-Althea στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη) είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, σε σχέση με την ασφάλεια.

Να τερματίσουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση σε σχέση με την συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Αυστρία είχε καλέσει στα μέσα Μαρτίου την Βιέννη και την Άγκυρα ο γενικός γραμματέας του Βορειαοτλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, κάνοντας λόγο για μία δυσάρεστη κατάσταση, που δεν επιτρέπει να ξεκινήσουν ορισμένα προγράμματα συνεργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκπρόσωπος της τουρκικής αντιπροσωπείας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες Φατμά Πασάογλου είχε δηλώσει ότι το μπλοκάρισμα των ΝΑΤΟικών προγραμμάτων συνεργασίας από την Τουρκία αφορά μόνον την Αυστρία, σημειώνοντας πως υπήρξαν κάποιες εντάσεις με την Αυστρία που οδήγησαν στο μπλοκάρισμα, το οποίο, όπως είπε, στρέφεται μόνο εναντίον αυτής της χώρας και όχι εναντίον άλλων εταίρων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης