Σύνταξη – Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Η εμμονή της Τουρκίας στην υποτιθέμενη κουρδική τρομοκρατία οδήγησε σε επικίνδυνο σημείο ανάφλεξης την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους στη βόρεια Συρία που βρίσκονται (επικίνδυνα) κοντά στις αμερικανικές δυνάμεις που προστατεύουν την περιοχή από την αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον κίνδυνο αυτού του πρόσφατου μπαράζ τουρκικών επιθέσεων αντιποίνων, αναφέρθηκε πρόσφατα ο στρατηγός Mazloum Kobane Abdi, διοικητής της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής – γνωστής ως Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ή SDF. Είπε ότι μετά από τρεις ημέρες τουρκικών βομβαρδισμών, μαχητές της SDF θα μπορούσαν να χάσουν την ικανότητά τους να διατηρήσουν την ασφάλεια στις φυλακές ενος καταυλισμού προσφύγων για τους μαχητές του ISIS και τις οικογένειές τους.

«Αυτά τα χτυπήματα έχουν ήδη θέσει σε κίνδυνο την αποστολή περιφρούρησης του ISIS», δήλωσε ο συνταγματάρχης Joseph Buccino, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, που επιβλέπει την περιοχή. «Ένα από τα βλήματα χτύπησε σε απόσταση 130 μέτρων από το αμερικανικό προσωπικό, επομένως οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται σε κίνδυνο. Οποιαδήποτε επέκταση αυτών των επιθέσεων θα αυξήσει αυτόν τον κίνδυνο», πρόσθεσε ο Buccino.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Mazloum, όπως είναι γνωστός, είπε ότι ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε πλήξει το κτίριο του προσωπικού ασφαλείας της SDF στον προσφυγικό καταυλισμό al-Hol, όπου στεγάζονται οικογένειες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Είπε επίσης ότι δεν ήξερε αν κάποιος από τους κατοίκους του στρατοπέδου διέφυγε, επειδή ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξακολουθούσε να τριγυρίζει πάνω από το στρατόπεδο και ήταν αδύνατο για τις δυνάμεις των ΗΠΑ και της SDF να ερευνήσουν τη ζημιά με ασφάλεια.

Ο Mazloum πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις της SDF βρίσκονται επίσης «σε κίνδυνο αυτή τη στιγμή», καθώς προσπαθούν να διατηρήσουν την ασφάλεια σε 28 πρόχειρες φυλακές στη βόρεια Συρία, όπου στεγάζονται περίπου 12.000 αιχμάλωτοι μαχητές του ISIS. Τον Ιανουάριο απέδρασαν από τη φυλακή Hasakah, περιπου 3.000 από αυτούς τους κρατούμενους και χρειάστηκε περισσότερο από μια εβδομάδα για να συλληφθούν οι περισσότεροι από αυτούς και να ανακτηθεί ο έλεγχος.

Το σκεπτικό της Τουρκίας πίσω από την επίθεση στους Κούρδους της Συρίας είναι ο ισχυρισμός της ότι η SDF, και ο Mazloum προσωπικά, συνδέονται με την μαχητική κουρδική πολιτοφυλακή γνωστή ως PKK, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για μια τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στις 13 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο Mazloum, πάντως, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του δεν είχαν καμία ανάμειξη στην επίθεση και είχε εκφράσει τη συμπάθειά του για τα θύματα. Όσον αφορά την κατηγορία ότι συνδέεται προσωπικά με την τρομοκρατία του PKK, είπε, «αυτά είναι απλώς δικαιολογίες» και ότι συνεργάζεται στενά με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού για περισσότερα από οκτώ χρόνια.

Η βόρεια Συρία είναι μια βόμβα που η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να πυροδοτήσει, μέσω των απερίσκεπτων ενεργειών της.  Το στρατόπεδο al-Hol, στεγάζει περίπου 56.000 άτομα εκ των οποίων περίπου το 70% είναι κάτω των 18 ετών. Φιλοξενεί την φυλακή Hasakah, της οποίας η ασφάλεια είναι εύθραυστη, ακόμη και χωρίς τουρκικά βομβαρδιστικά από πάνω της.

Ο Mazloum ανεφερε ότι η τουρκική επίθεση ξεκίνησε με μια επίθεση σε βάση του συνασπισμού στη Hasakah, όπου οι δυνάμεις των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ βοηθούν στην εκπαίδευση των μαχητών της SDF.

Η συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Κούρδων της Συρίας ήταν αυτή που οδήγησε στην καταστροφή του ISIS. Η πολιτοφυλακή υπό την ηγεσία των Κούρδων πλήρωσε βαρύ τίμημα σε εκείνη την εκστρατεία, με 12.000 μαχητές να βρίσκουν τον θανατο, τόνισε ο Mazloum και συμπλήρωσε ότι αναμένει από την Τουρκία να ξεκινήσει σύντομα μια χερσαία επίθεση στη βόρεια Συρία, επιδιώκοντας μεγαλύτερο έλεγχο της Μανμπίτζ και του Κομπάνι, δύο περιοχων που απελευθερώθηκαν από το ISIS από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους της SDF, με μεγάλο κόστος. Είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «δεοντολογική ευθύνη να προστατεύσουν τους Κούρδους από την εθνοκάθαρση από αυτήν την περιοχή» και προέτρεψε τους Αμερικανούς αξιωματούχους να πιέσουν την Τουρκία να αποκλιμακώσει τις επιθέσεις της, πριν συμβεί μια καταστροφή.

Ο στρατηγός Mark A. Milley, επικεφαλής του Κοινού Επιτελείου, μίλησε πρόσφατα με τον Τούρκο ομόλογό του και προειδοποίησε τους Τούρκους να μην επιτεθούν σε απαγορευμένες ζώνες γύρω από τα αμερικανικά στρατεύματα. Ωστόσο, ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι (οι Τούρκοι) είναι έτοιμοι να αποκλιμακώσουν τις επιθέσεις». Καθώς η τουρκική στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία αρχίζει να αποσταθεροποιεί τον εύθραυστο έλεγχο του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ στα δολοφονικά απομεινάρια του Ισλαμικού Κράτους, ένας λογικός άνθρωπος αρχίζει να αναρωτιέται: Τι είδους σύμμαχος είναι αυτός;

Πηγή: The Washington Post

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης