Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, κάλεσε χθες τη διεθνή κοινότητα να πιέσει την Τουρκία να «συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Άγκυρα θα πρέπει να σταματήσει τις απειλές της κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου. Μιλώντας σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., ο πρόεδρος της Κύπρου κατήγγειλε τις απειλές της Τουρκίας για την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να εφαρμόσει το κυριαρχικό της δικαίωμα για εκμετάλλευση του θαλάσσιου της πλούτου.

«Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα. Αντί η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία να επικεντρωθούν στη διαμόρφωση μιας εποικοδομητικής στάσης στις διαπραγματεύσεις, η οποία θα συμβάλει σε σύντομη λύση του Κυπριακού, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένταση και νέα παράνομα τετελεσμένα», σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση που κρατούν ορισμένα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. καθώς και χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία υπερασπίστηκαν την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Προσβλέπουμε ότι αυτή η προσπάθειά μας θα συμβάλει στην εξεύρεση νέων ενεργειακών πόρων, ιδιαίτερα για την Ευρώπη, και βεβαίως θα λειτουργήσει προς όφελος του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Θεωρούμε ότι η πιθανή ανεύρεση και εξόρυξη υδρογονανθράκων θα αποτελέσει ακόμη ένα ισχυρό κίνητρο για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να φτάσουμε σύντομα σε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ούτως ώστε σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας, οι δύο κοινότητες να απολαύσουμε τα οφέλη από τον πλούτο που η φύση έχει χαρίσει στην πατρίδα μας», ανέφερε.

Επίσης, τόνισε ότι «ανεξαρτήτως συνθηκών οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν να ωφεληθούν από τους καρπούς της πιθανής ανεύρεσης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης