Η Τουρκία συζητεί με τη Ρωσία για την κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη βορειοανατολική Συρία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019, 13:43
Η Τουρκία συζητεί με τη Ρωσία για την κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη βορειοανατολική Συρία

Η Τουρκία συζητεί με τη Ρωσία τρόπους για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης παρουσίας της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) σε περιοχές που καλύπτονται από τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Η Άγκυρα σταμάτησε την επέμβασή της κατά της κουρδικής αυτής πολιτοφυλακής τον περασμένο μήνα, αφού συμφώνησε με τη Μόσχα για την απόσυρσή της από ένα τμήμα εδάφους που βρίσκεται ανατολικά του Ευφράτη, όπως και από τις πόλεις Τελ Ρίφατ και Μάνμπιτζ, δυτικά του ποταμού.

Η Τουρκία διαμαρτύρεται, όμως, ότι η απόσυρση της κουρδικής πολιτοφυλακής δεν έχει ολοκληρωθεί και απειλεί να ξαναρχίσει την επίθεσή της. Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι αυτό έχει σχεδόν γίνει και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα διαβεβαίωσε τη Μόσχα ότι δεν σχεδιάζει να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή.

Ο Ακάρ σημείωσε σήμερα ότι η Ρωσία δήλωσε στην Τουρκία στις 29 Οκτωβρίου ότι 34.000 μαχητές και περισσότερα από 3.200 βαρέα όπλα έχουν απομακρυνθεί από ζώνη σε βάθος 30 χιλιομέτρων στο έδαφος της Συρίας στα σύνορα με την Τουρκία.

«Διαπιστώσεις για το αντίθετο συζητούνται με τη Ρωσική Ομοσπονδία» είπε ο Ακάρ μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει διαπιστώσει ότι η κουρδική πολιτοφυλακή εξακολουθεί να είναι παρούσα στην περιοχή της Μανμπίτζ «φορώντας τα ρούχα στοιχείων του καθεστώτος (συριακής κυβέρνησης)» και κάλεσε τη Ρωσία να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό. Οι συνομιλίες με τη Ρωσία όσον αφορά  στις αυξανόμενες περιπολίες στην Τελ Ριφάτ συνεχίζονται, σημείωσε.

Η Τουρκία και η Ρωσία υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον οκταετή εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, αλλά έχουν συνεργαστεί σε διάφορα μέτωπα για τη σύναψη συμφωνιών ανάμεσα στις δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Μόσχα, και την αντιπολίτευση, η οποία έχει την υποστήριξη της Τουρκίας.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν το 2018 να εγκαθιδρύσουν μια ζώνη αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης στην περιοχή της Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία. Η Ιντλίμπ είναι το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών που έχει απομείνει στη Συρία και εκεί ζουν τρία εκατομμύρια Σύροι, ορισμένοι από τους οποίους έχουν καταφύγει εκεί για να γλυτώσουν από τη βία σε άλλες περιοχές της χώρας.

Παρά τη συμφωνία αυτή, οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην Ιντλίμπ. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων την Τετάρτη σε καταυλισμό εκτοπισμένων, σύμφωνα με σωστικά συνεργεία.

Ο Ακάρ σημείωσε τέλος ότι μια μόνιμη εκεχειρία θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ στην Ιντλίμπ, όταν αποσυρθούν οι κυβερνητικές δυνάμεις πίσω από τη γραμμή που έχει συμφωνηθεί με τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019, 14:31