Η Τουρκία ζητά να σταματήσουν όλες οι γεωτρήσεις έως ότου επιλυθεί το Κυπριακό

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020, 18:33
Η Τουρκία ζητά να σταματήσουν όλες οι γεωτρήσεις έως ότου επιλυθεί το Κυπριακό

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τοποθετήθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της ΑΟΖ, διά του εκπρόσωπου Τύπου, Χαμί Άκσοϊ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά στην αρχή του νέου ανακοινωθέντος: «Προσεγγίζουμε την ανακοίνωση που έγινε χθες (29 Ιανουαρίου) ως ατυχή δήλωση, κυρίως από την σκοπιά της Ιταλίας». Στη συνέχεια υπογραμμίζεται ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα ως προς το φυσικό αέριο και τους πετρελαϊκούς πόρους του νησιού ως συνιδιοκτήτες του νησιού, και συνεχίζει «Βάσει αυτών των δικαιωμάτων, η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ χορήγησε άδειες αναζήτησης και γεώτρησης στην εταιρία TPAO το 2011. Η TPAO συνεχίζει αυτές τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης με βάση αυτές τις άδειες, όχι για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Τουρκίας, αλλά την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Μέχρις ότου διασφαλιστούν τα δικαιώματα αυτά, η TPAO θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της με βάση αυτές τις άδειες».

Η αναφορά σε μορατόριουμ

Στη συνέχεια του ανακοινωθέντος, η τουρκική πλευρά αφήνει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να συζητήσει την προοπτική ενός μορατόριουμ για το ζήτημα της ΑΟΖ: «Η εξασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων είναι δυνατή είτε με απόλυτη παύση όλων των δραστηριοτήτων στον νότο του νησιού μέχρι την επίλυση του Κυπριακού, είτε με τη συνεργασία των Ελληνοκύπριων με τους Τουρκοκύπριους στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου 2019. Σε αντίθετη περίπτωση, η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Γι' αυτόν τον λόγο, καλούμε όλα τα μέλη της Ε.Ε., ιδιαίτερα την Ιταλία, να εγκαταλείψουν τη στάση τους που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους».

Η Άγκυρα στέλνει και το εξής μήνυμα με αποδέκτες τη Λευκωσία και τη διεθνή κοινότητα: «Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, ο περιορισμός της περιοχής της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά της Κύπρου θα είναι δυνατή μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία δεν πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για περιορισμό, με μια οντότητα που εκπροσωπεί τους τ/κ και έχει σφετεριστεί τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1963. Μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό, οι Τουρκοκύπριοι θα είναι οι συνομιλητές των Ελληνοκυπρίων».

Στο πλαίσιο του νέου ανακοινωθέντος η Άγκυρα επίσης, έκανε γνωστή την αντίθεση της με την κριτική που δέχεται το λεγόμενο μνημόνιο Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης της Λιβύης. Η Άγκυρα υπενθυμίζει ότι η διεθνή κοινότητα τήρησε σιωπηλή στάση απέναντι σε παρόμοια συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου το 2003.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020, 18:33