Εντείνονται οι τουρκικές διπλωματικές προσπάθειες να στηριχθούν οι θέσεις της για την ανατροπή του συριακού καθεστώτος, και οι Τούρκοι αξιωματούχοι πραγματοποιούν σειρά διεθνών επαφών με απανωτά ταξίδια στο εξωτερικό για να στηρίξουν τις θέσεις τους.

«Μια σειρά από συνωμοτικά σχέδια εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης» λόγω της στάσης απέναντι στην συριακή διαμάχη, βλέπει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ισχυρισμοί για διασύνδεση ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισλαμικό Χαλιφάτο, καθώς και η υποτιθέμενη τουρκική «αδράνεια» για την ανθρωπιστική τραγωδία στη συριακή μεθοριακή πόλη Κομπανί, δεν εμπνέονται από καλή θέληση», είπε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους, που τον συνόδευαν στο ταξίδι του στις Φιλιππίνες.

«Αν και η Τουρκία επανειλημμένα έχει δηλώσει πως δεν έχει σχέσεις με το Ισλαμικό Χαλιφάτο και παρ΄ όλο που δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι έχει περάσει τα τουρκικά σύνορα στέλεχος του Χαλιφάτου, διεθνή Μέσα μεταδίδουν ότι η Τουρκία τους ενισχύει. Συμμετέχουν σ΄αυτό «παράλληλα στοιχεία» του εσωτερικού προκειμένου να δυσφημιστεί η Τουρκία», είπε ο Νταβούτογλου.

(σ.σ.: Με τον όρο «παράλληλα στοιχεία», ο Νταβούτογλου αναφέρεται στον ιμάμη Φετχιουλά Γκιουλέν που αντιπολιτεύεται το καθεστώς από τις ΗΠΑ -όπου ζει εξόριστος- και κατηγορείται ότι προσπαθεί να δημιουργήσει «παράλληλο κράτος» στο εσωτερικό της Τουρκίας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως η χώρα του δεν σκοπεύει να αλλάξει στάση και να συμπράξει με την συμμαχία εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι που έχει θέσει για την ανατροπή του Χαφέζ αλ Άσαντ στη Συρία.

«Στους στόχους της Τουρκίας είναι να επιβληθεί και απαγόρευση των πτήσεων πάνω από την Συρία» επιμένει ο Ερντογάν. «Αλλά η διεθνής κοινότητα δεν έχει λάβει τα μέτρα που έχουμε προτείνει», συμπλήρωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την Αλγερία.

Πηγή: hurriyetdailynews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης