Ο επικεφαλής του ομίλου Emirates, σερ Τιμ Κλαρκ, μίλησε στο BBC για την τραγωδία της κατάρριψης του Boeing 777 της Malaysian Airlines πάνω από την σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο ανατολική Ουκρανία και επιτέθηκε ευθέως σε όσους δεν πληροφόρησαν εταιρείες και επιβάτες για τους κινδύνους.

Η Emirates δεν θα πετούσε ποτέ πάνω από την Ουκρανία, εάν γνωρίζαμε ότι υπάρχουν στο έδαφος πυραυλικά συστήματα μεγάλου ύψους (σ.σ. όπως το σύστημα BUK το οποίο θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε στην κατάρριψη του Boeing 777).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπήρχαν τεκμήρια ότι αυτοί οι πύραυλοι ήταν στο συγκεκριμένο χώρο εβδομάδες πριν … η Emirates δεν το γνώριζε και δεν νομίζω ότι το γνώριζαν πολλοί», όπως σημείωσε.

«Εάν γνωρίζαμε τα δεδομένα, θα είχαμε αντιδράσει με πλήρη αποφυγή του ουκρανικού εναέριου χώρου, πιθανότατα σε επίπεδο κλάδου… Υπάρχει η ανησυχία ότι η πληροφορία ήταν γνωστή σε συγκεκριμένους μετόχους … θα έπρεπε να είχε κοινοποιηθεί … τουλάχιστον στον κλάδο των αερομεταφορών, στους οργανισμούς που ρυθμίζουν τον κλάδο», τόνισε ο Κλαρκ.

«Κατανοούμε πλέον ότι συγκεκριμένες εταιρείες γνώριζαν την αλήθεια και είχαν ήδη κάνει κινήσεις για να αποφύγουν τον κίνδυνο», προσέθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι την ημέρα που σημειώθηκε η τραγωδία, τα αεροσκάφη είχαν άδεια να υπερίπτανται της ανατολικής Ουκρανίας, με μόνο περιορισμό να πετούν πάνω από ένα συγκεκριμένο ύψος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι την στιγμή που χτυπήθηκε το Boeing της Malaysian, άλλα τρία μεγάλα αεροσκάφη πολιτικών αερογραμμών πετούσαν στην ίδια περιοχή.

Με το σημερινό καθεστώς, κάθε εταιρεία αποφασίζει εάν θα πετάξει πάνω από εμπόλεμη περιοχή, με βάση πληροφορίες από τις τοπικές Αρχές και την δική της κυβέρνηση, ενώ δεν είναι υποχρεωμένη να μοιράζεται αυτές τις πληροφορίες με τις άλλες εταιρείες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης