Συνήθως τα ρεπορτάζ για τους βετεράνους εστιάζονται στις δυσκολίες που πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν, από την ανεργία και την έλλειψη στέγης μέχρι το γεγονός ότι σήμερα οι πρώην στρατιώτες που ζουν με σοβαρές αναπηρίες είναι περισσότεροι από ποτέ.

Μια νέα σειρά φωτογραφιών όμως επιλέγει αντί των παραπάνω να αναδείξει τη δύναμή τους. Οι βετεράνοι που θα δείτε, αν και δεν είναι πια αρτιμελείς, βρίσκονται σε εξαιρετική φόρμα, έχουν προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και συνεχίζουν τη ζωή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Νομίζω πως ο κόσμος έχει δει φωτογράφους να κάνουν σοβαρά πορτρέτα, ασπρόμαυρα, που δείχνουν τα σημάδια – φωτογραφίες που ίσως είναι πιο επώδυνο να τις κοιτάς» λέει ο Μάικλ Στόουκς, ο καλλιτέχνης πίσω από το εγχείρημα. «Πιστεύω πως είναι ευκολότερο να κοιτάς αυτές εδώ τις φωτογραφίες, γιατί υπάρχει μια μορφή ελπίδας. Δεν είναι 100% τραγωδία.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα ξεκίνησαν περίπου 2 χρόνια πριν, όταν ο Στόουκς γνώρισε έναν νεαρό βετεράνο που είχε τραυματιστεί στο Αφγανιστάν. Εκείνος τον ενέπνευσε να τον φωτογραφίσει με έναν τρόπο που θα αποτύπωνε την αισιοδοξία του για το μέλλον.


 
«Δεν του έλειπε κάποιο άκρο, αλλά είχε τραυματιστεί στον εγκέφαλο από κάτι επιθέσεις με αυτοσχέδιες βόμβες. Ήταν 24 ετών κι έλεγε: “Δεν θέλω να αράζω και να βλέπω τηλεόραση όλη μέρα. Είμαι 24 ετών, θέλω να αρχίσω τη ζωή μου, θέλω να κάνω ό,τι κάνουν κι οι άλλοι 24χρονοι”. Και μπορεί να το κάνει» εξηγεί ο φωτογράφος.

Το ίδιο ισχύει και για τους ακρωτηριασμένους βετεράνους στους οποίους έκτοτε στράφηκε. Σαν τον Μπράιαν Χέντερσον, που του λείπουν τρία άκρα αλλά δεν σταματά να ταξιδεύει μόνος του. «Είναι από τους πλέον πολυάσχολους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Έχει τις ικανότητες. Νομίζω πως ο κόσμος ίσως δεν είχε επαφή με αυτή την πτυχή της ζωής των βετεράνων – ότι δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι έχουν γεμάτες, ικανοποιητικές ζωές.»

Οι φωτογραφίες που τράβηξε o Στόουκς έχουν εγείρει αντιδράσεις, ιδίως μία που δείχνει έναν βετεράνο σε στάση εσταυρωμένου. «Δέχτηκα ηλεκτρονικές επιθέσεις από όλες αυτές τις θρησκευτικές οργανώσεις» επισημαίνει ο ίδιος. Ακόμη και το Facebook κατέβασε κάποιες εικόνες και τον κλείδωσε έξω απ’ τη σελίδα του – κίνηση που οδήγησε σε συλλογή υπογραφών υπέρ του φωτογράφου

Ο Στόουκς σκοπεύει να συνεχίσει και προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα μέσω καμπάνιας στο Kickstarter, για τα δύο μεγάλα άλμπουμ που έχει δημιουργήσει. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να φωτογραφίσει κι εκεί βετεράνους.

«Πολλοί Βρετανοί στρατιώτες βρίσκονταν σε μια περιοχή που επλήγη πολύ άσχημα. Δεν είμαι σίγουρος αν οι Αμερικάνοι συνειδητοποιούν σε τι βαθμό οι σύμμαχοί μας πλήρωσαν το ίδιο τίμημα.»

Πηγή: Fast Company / Co. Exist
Επιμέλεια: Βάννα Μπρούσαλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης