Οι τρεις ακριβότερες πόλεις του κόσμου

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012, 10:39
Οι τρεις ακριβότερες πόλεις του κόσμου
Στο «top 3» των ακριβότερων πόλεων στον κόσμο βρίσκονται, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ελβετικής τράπεζας UBS, το Όσλο, η Ζυρίχη και το Τόκιο.

Στην οικονομική πρωτεύουσα της Ελβετίας, η αγοραστική δύναμη των μισθωτών είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως. Οι τρεις πόλεις είναι πρώτες στη λίστα των πιο ακριβών πόλεων σε σχέση με ένα καλάθι που περιλαμβάνει 122 αγαθά και υπηρεσίες, το οποίο έχουν διαμορφώσει οι αναλυτές της UBS.

Το πιστωτικό ίδρυμα ανέλυσε την αγοραστική δύναμη σε 72 πόλεις στον κόσμο.

Η Ζυρίχη και η Γενεύη είναι οι δύο πρώτες πόλεις στον κατάλογο με τις υψηλότερες μικτές αποδοχές των εργαζομένων στην υφήλιο. Στην τρίτη θέση κατατάσσεται η Κοπεγχάγη, ενώ η Νέα Υόρκη βρίσκεται στην έκτη, το Βερολίνο στη 19η θέση και το Παρίσι στην 21η.

Η Αθήνα «φιγουράρει» στην 39η θέση ως προς το επίπεδο των τιμών και την αγοραστική δύναμη και στην 38η ως προς το επίπεδο των μισθών. Στο τέλος της λίστας βρίσκονται το Νέο Δελχί, η Τζακάρτα και η Μανίλα.

Η Ζυρίχη είναι επίσης η πόλη όπου οι μισθωτοί έχουν τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη. Ως μέτρο χρησιμοποιείται το κόστος αγοράς ενός iPhone με βάση την αξία της εργατοώρας. Συγκεκριμένα, ένας μισθωτός πρέπει να εργασθεί 22 ώρες στη Ζυρίχη για το αποκτήσει, ενώ, όπως αναφέρεται στην έκθεση, στη Μανίλα ο χρόνος εργασίας πρέπει να πολλαπλασιασθεί κατά είκοσι φορές.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012, 10:47